Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не изключи, но и не потвърди, че могат да се водят преговори с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - вариант, изключен неколкократно от премиера Кирил Петков и втория човек в "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Припомняме, че малко по-рано днес от Националния Съвет на "Продължаваме Промяната" дадоха мандат за преговори за ново правителство. От съобщението на партията стана ясно, че се очаква в рамките на днешния ден ПП да проведе консултации с ДБ и БСП, както и с независимите депутати, относно съставянето на кабинет. 

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

Целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието

От друга страна обаче, след консултациите при президента Румен Радев от ИТН, съобщиха, че биха подкрепили нова управленска формула в рамките на текущото Народно събрание, но без тя да включва Кирил Петков и Асен Василев.

Без Петков и Василев – условията на ИТН да водят преговори за нов кабинет

Без Петков и Василев – условията на ИТН да водят преговори за нов кабинет

Хубаво е да има ясна програма поне за една година

"Персонализация избягваме да използваме. Има прекалена персонализация и фиксиране върху персоните в българската политика, което блокира възможността за процеси. С кого бихме работили е въпрос на колективни решения, отново в рамките на обсъжданията с мандатоносителя", каза Иванов.

ДБ ще постави няколко свои приоритета на масата на преговорите, когато започнат разговорите за нов кабинет с "Продължаваме промяната. "Стремим се да не използваме термини като "червени линии". Смятаме, че е най-здравословно да бъде съставен кабинет с първия мандат и сме заявили многократно, че ще подкрепим такова усилие. За нас е ясно, че такъв мандат трябва да бъде насочен към решаването на очевидните проблеми, които живота задава, включително еврозоната, превъоръжаването на Българската армия и модернизацията й, изчистването на руското влияние от сектор "Сигурност". Това са приоритетите, които ние смятаме за важни", добави лидерът на "градската десница".

Коалицията и независими бистрят състава на новия кабинет днес

Коалицията и независими бистрят състава на новия кабинет днес

Най-вероятно Христо Иванов ще да даде изявление по темата след консултациите

"Винаги сме били диалогични и сме се стремили да слагаме националните приоритети пред своите, така че - да", даде заявка за диалогичност той.

"Наборът от потенциални формули е ясен. Има един прозорец до местните избори, в който е много важно да бъде осигурено управлението на страната. Защото например това е период, в който трябва да направим решителната стъпка за влизане в еврозоната, а превъоръжаването на армията не е ясно дали ще се случи. За съжаление, следващ парламент не изглежда да бъде по-добър от гледна точка да се търсят работещи уравнения", добави Иванов.

Независимите депутати не са получили покана за нов кабинет

Независимите депутати не са получили покана за нов кабинет

Ако бъдат поканени, ще отидат на разговорите