"Не сполучихме да удържим този парламент. Нека се опитаме да дадем отговор на въпроса как ще се управлява републиката и какво управление ще има." За това призова съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в декларация от трибуната в последния работен ден на 47-то Народно събрание.

Трябва да излезем извън размахванията на пръсти, слогани и декларации, с които се замеряме, но да си кажем "благодаря ви". Тук се сблъскваме и целта трябва да е нещо повече, отколкото сме ние самите, каза Христо Иванов в началото на речта си. Той поиска прошка, ако е засегнал някого от народните представители.

Трябва да си дадем сметка, че отиваме на предсрочни избори, които да възпроизведат поредната кампания, или да се опитаме да бъдат малко по-различни и да дадат отговор на въпроса как да излезем от спиралата на политическата криза. Как ще се управлява България оттук нататък е най-важният въпрос, посочи Иванов.

Безвремие, илюзии и фарс видя "Възраждане" в управлението на Петков

Безвремие, илюзии и фарс видя "Възраждане" в управлението на Петков

Стремежът за власт и комисионни направил бързо четворната коалиция тройна

Христо Иванов съжалява, че депутатите забравили разбирането, че Народното събрание съществува заради опозицията. Парламентът не е място в което се управлява властта, а тя се дава на избори. Парламентът съществува, за да може да е спирачка върху твърде лесните и бързи решения, обясни Иванов.

Според него депутатите сбъркали, че не дали адекватно представителство на опозицията в комисиите. "Трябва да събираме тъканта на обществото, а не просто да формираме мнозинства в парламента. Парламентът е роза на времена - време на Наказателния кодекс и време на геополитика", изтъкна той.

ИТН затвори 47 НС със спомени за политическите игри и тревога за студената зима

ИТН затвори 47 НС със спомени за политическите игри и тревога за студената зима

Това заяви от трибуната на НС Пламен Николов

Христо Иванов е на мнение, че ако няма в партиите автентична култура на колективно носене на отговорност и взимане на решения, никога няма да се справим с корупцията. Трябва да постигнем съгласие да реформираме така прокуратурата, че да бъде ничия. Това е трудно, бавно, пречи на моменти, призна той.

Христо Иванов пожела здраве на депутатите, да отделят време за семействата си и да го използват, за да се почувстват по-добри хора. ДБ ще се явят на изборите със здрав разум в политиката.

БСП не е свикнала с ролята на младши партньор, смята Крум Зарков

БСП не е свикнала с ролята на младши партньор, смята Крум Зарков

"Президентът е принуден да управлява заради неуспеха на политическите сили да излъчат правителство"