В "приватизираната" държава, собственост на Борисов и Сараите, няма място за силен частен бизнес и за свободни предприемачи. Това заявява лидерът на "Да, България!" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

По негови думи в черната дупка на българската енергетика изтичат милиарди и там доминира руският интерес и този на Сараите.

В предложената за обсъждане Енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г. Христов отчита ниска амбиция на управляващите за модернизиране на българската енергетика.

Обратното броене за въглищната енергетика започнало

Обратното броене за въглищната енергетика започнало

Днес отрасловият съвет ще решава старите проблеми на мини "Марица Изток"

По негови думи целият институционален и финансов ресурс е подчинен на един-единствен руски инвестиционен проект - АЕЦ "Белене".

Според Христов подобен проект измества напълно фокуса от Зелената сделка и множеството малки инвестиционни проекти, които тя може да генерира.

Той посочва, че Стратегията предвижда руската доминация да се запази и по отношение на вноса на нефт, нефтопродукти и природен газ. Христов отчита отказ от разработването на собствени източници или заместването им с нови технологии. Според него няма никаква амбиция за път към енергийната независимост на България.

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Всички сме в една лодка и трябва да се стремим да стигнем до брега, подчерта Теменужка Петкова

Христов посочва и друг недостатък - у нас енергийните проекти са само на общини и държавни ведомства и няма проекти на частния сектор. По негови думи правителството съзнателно не желае да използва най-силния инструмент на Зелената сделка, а именно подкрепата за българския частен сектор.

Лидерът на "Да, България" е категоричен, че в предложената енергийна стратегия липсва фокус върху иновациите и развитието на бизнеси от ново поколение.