Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов разсъждава какъв е шансът да се състави кабинет и в по-следващия парламент. "Вие виждате ли някакъв рационален процес, виждате ли някакви рационални усилия да бъдат събрани и да се намерят рационални гледни точки? Всеки се държи като хан Аспарух - все едно държавата започва с него, той ще определи всичко, той ще каже, и от това няма да излезе управление. Не го виждам и в следващия парламент след още една по-разделителна кампания, с която да се замерваме със своите непримиримост и нежелание да мръднем от някаква позиция", коментира Христо Иванов.

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

От ПП преговарят с ДБ, БСП и независими за съставяне на кабинет

Целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието

Той очаква да чуе по време на консултациите каква ще бъде визията на "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство с БСП, ДБ и независимите депутати. Тези разговори не са ритуал, а преследват цел, каза Иванов и добави, че ДБ ще подкрепят всякакво рационално усилие страната да бъде извадена от кризата.

ДБ нямат никакви изисквания към персоналния състав на евентуалния нов кабинет, няма да поставят клетви и червени линии.

За това дали ДБ ще се яви заедно с ПП на едни евентуални предсрочни избори, Христо Иванов се изрази метафорично и заяви, че тангото изисква двама, като танц. Всичко е въпрос на колективни органи, но това, което мога да ви кажа, е, че нашите избиратели го очакват и още на миналите избори направихме такова предложение. От наша страна вратата за такъв разговор е отворена, уточни Христо Иванов.

Без Петков и Василев – условията на ИТН да водят преговори за нов кабинет

Без Петков и Василев – условията на ИТН да водят преговори за нов кабинет

Хубаво е да има ясна програма поне за една година

ДБ не мисли за третия мандат за съставяне на правителство. "Стратегията не се мисли в последната една седмица, но не е задължително да се обявява в предпоследната седмица", изтъкна той.

Христо Иванов е разочарован от проведените консултации при президента за съставяне на правителство. Той ги определи като провал, което било безотговорно. Конституционната цел на тези консултации е, при политическа криза, макар и сложно, да се намери изход. Изходът не може да върви по график "хайде всички на плаца в първия възможен момент, без подготовка, раз - два - три и готово", разкритикува Иванов.

"Това беше провалена конституционна възможност и решение, някакво. Колкото и да е трудно, няма да скрия разочарованието си", изтъкна съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов не изключи преговори с ИТН за нов кабинет

Христо Иванов не изключи преговори с ИТН за нов кабинет

ДБ ще постави няколко свои приоритета на масата на преговорите с ПП

Припомняме, че по-рано днес от Националния Съвет на "Продължаваме Промяната" дадоха мандат за преговори за ново правителство. От съобщението на партията стана ясно, че се очаква в рамките на днешния ден ПП да проведе консултации с ДБ и БСП, както и с независимите депутати, относно съставянето на кабинет. От друга страна обаче, след консултациите при президента Румен Радев от ИТН, съобщиха, че биха подкрепили нова управленска формула в рамките на текущото Народно събрание, но без тя да включва Кирил Петков и Асен Василев. След консултациите при държавния глава с ДБ, от своя страна Христо Иванов не изключи, но и не потвърди, че могат да се водят преговори с партията на Слави Трифонов.