Проектът на Министерския съвет за интеграция на циганите да бъде оттеглен до приемане на Концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов, пишат от ВМРО. Проектът на Министерския съвет подлага на риск националната ни сигурност. Позицията на партията е представена от експерта по национална сигурност и бивш парламентарен секретар на Министерството на отбраната проф. Христо Смоленов.

Той е изпратил своето отрицателно становище за проекта за Национална стратегия на Република България за приобщаване и участие на ромите 2021-2030 г. до портала за обществено обсъждане и до партийната централа.

Роми пребиха пенсионер от Казанлък заради тото фиш

Роми пребиха пенсионер от Казанлък заради тото фиш

Нападнали го под предлог, че искат огънче

Смоленов предупреждава, че ако сега политиците си затварят очите заради електората от гетата, ще дойде момент, в който държавата няма да останат грамотни българи, които да работят, да носят данъци на хазната и да добавят брутен вътрешен продукт (БВП), смята той.

Пълзящият радикален ислям и все по-честите криминални престъпления, извършвани от хора от гетата са основните проблеми на тази общност, пише Смоленов. Според неговия анализ пренебрегването от страна на държавата на тези язви ще доведе до регионални и до национални конфликти между циганския етнос и останалата част от обществото.

Смоленов не вижда в Стратегията на Министерския съвет алтернатива за решаването на тези проблеми.

Роми пребиха полицай в Сливен

Роми пребиха полицай в Сливен

Той е настанен в областната болница

"Безпринципната толерантност и налагането на модела на възприемане на различността на ромската култура, дори с цената на обратна дискриминация, спрямо останалата част от обществото е доказано контрапродуктивно и дори опасно", пише Смоленов.

"Тази концепция дава простор за един цивилизационен подход за интеграция, а цивилизация означава преди всичко спазване на законите, труд, творчество от всички, независимо от етноса. Цивилизоването е основната цел на интеграцията", пише Смоленов.

По думите му пълзящата циганизация в България е въпрос, касаещ националната сигурност и подценяването й показва липсата на институционална заинтересованост и административен капацитет за справяне с проблема.

Той изтъква, че Декадата на ромското включване и десетките програми за интеграция на циганския етнос, прилагани и щедро финансирани със стотици милиони държавни и евросредства не са свършили своята работа.

Самият факт, че документът е качен за обществено обсъждане показва, че темата за циганизацията не само не е загубила своята актуалност, а точно обратното.

Разликата между Стратегията на МС и Концепцията на ВМРО е в предвижданите мерки. И двата документа правят извода, че основен проблем при циганското население са безработицата и породената от нея бедност, ниското ниво на образование, примитивните жилищни условия и липсата на здравна култура на по-голямата част от циганите в България.

11-годишна роди в Сливен

11-годишна роди в Сливен

Майката бърза да я изпишат, тъй като довечера е сватбата й

Изтъквайки тежките криминални прояви на маргиналните маси, които в по-голям процент от случаите се припокриват с циганското население, Смоленов пише, че липсват реални политики и законодателни инициативи за решаването на тези опасни тенденции. Това създава реален риск от възникването на локални, регионални и национални конфликти между криминогенния етнически обособен сегмент и останалата част от населението на страната (каквито случаи е имало назад във времето!), пише експертът по сигурност.

За специалистите не е тайна, че ислямизацията на циганите е дълго обмислян процес, финансиран с немалко средства от държави извън Европейския съюз - ислямски държави от Близкия Изток. Свидетелство за тези тенденции са случаите в Столипиново, Войводиново, Пазарджик, Родопите и др.

Подценяването на тези изводи и омаловажаването им може да има непредвидими последици не само в демографски и социално-икономически план, но и по отношение на националната сигурност на страната и на ЕС, пише Смоленов.

Следваната до сега от страна на държавата политика за интеграция на циганите е напълно неефективна, пише Смоленов. Методите за справяне с циганизацията, които са залегнали в Стратегията, почти напълно се припокриват с познатите ни вече от предишните програми и стратегии, които за всички е ясно, че не постигнаха заложените в тях цели.

В концепцията на ВМРО се дава и механизъм за трайното решаване на проблеми като липса на трудови навици, ниско образование, цялостна неграмотност, ниска здравна култура, прекратяването на опасни практики като забременяването на деца на по 12-13 години, което е квалифициран състав от Наказателния кодекс, но държавата отново от години толерира в гетата заради споменатите вече етнокултурни особености и др., изтъква Концепцията Смоленов.

И не на последно място грижата за обществото чрез приемане на широк пакет от мерки, с които да се сложи край на чувството за безнаказаност и придобитата липса на приемане и признаване на държавността и върховенството на закона в гетата. За никого не е тайна, че там работят правилата на Мешерето, а не на Р България.

Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос на РБ и мерките за реализацията им е политически акт. Това е своеобразна пътна карта, по която държавните институции да се движат, прилагайки точни, ясни правила с ясна визия за постигането на поставените цели чрез конкретни действия.

В становището си Смоленов изтъква, че със стари документи нови политики не се правят. Ето защо преди да говорим за поредни декади, включвания и нови гръмки Стратегии е важно политическата класа да се обедини около абсолютно нов подход, нова концепция, която да структурира новите политики., пише експертът.

Припомняме, концепцията за промени в политиката за интеграция на ромите. Тя включва стратегии, свързани с образованието, контрол на раждаемостта, както и трудовата повинност. На 7 януари 2019 г. командос бе пребит от двама роми на пътя в село Войводиново. Предполага се, че двамата побойници са били подпомогнати от група от близката циганска махала.