В социалните мрежи се появи нов клип на граждански арест на нелегални мигранти, който разбуни духовете. На кадрите се вижда как тримата мигранти от Афганистан са накарани да легнат на земята и ръцете им са завързани със „свински опашки“. Глас зад кадър ги призовава да се върнат в Турция.

Шефът на „Гранична полиция” Антонио Ангелов коментира в сутрешния блок на БиТиВи по този повод, че при пристигането на граничарите нямало никакви следи, че мигрантите са били задържани от доброволчески групи, като и не са били завързани със свински опашки.  

Ангелов съобщи, че 97 души са преминали нелегално границата през последното денонощие, като той увери, че българската граница се охранявала добре.

Доброволните отряди по границата изпълняват дълга си, убеден Божидар Димитров

Доброволните отряди по границата изпълняват дълга си, убеден Божидар Димитров

Никой не бил канил мигрантите тук

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира думите на шефа на „Гранична полиция”, като отбеляза, че очаквал Антонов да анализира дейността на служителите си, а не на гражданите. „Очевидно не се охранява добре границата, щом има подобни случаи. Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи”, отсече националистът.

Според него мястото на мигрантите не е в горите и самият факт, че минават по този начин, показвал, че това не са нещастни хорица и ако бяха бежанци, щяха да минат през КПП-тата.

По думите му, или държавата ще пази границите, или трябва да даде възможност на гражданите да я охраняват.

Психологът проф. Людмил Георгиев пък изтъкна, че арестите на мигранти били съвсем нормални, щом извършват нещо незаконно.

Той подчерта обаче, че в Европа се надигала опасна вълна на противопоставяне в рамките на европейските държави срещу мюсюлманите. Той съзира религиозно напрежение между християни и мюсюлмани, разразяване на етноцентризма.

По мнението на Нидал Алгафари не е работа на гражданите да защитават границата, а на държавата. Той критикува доброволческите погранични отряди, като посочи, че отдавна се нарушава границата във връзка с трафик на наркотици, жени, деца, а граждански арести за подобни престъпления нямало.

И според Алгафари навлизащите у нас хора не са бежанци, а нелегални мигранти.