Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с апостолическия нунций в България Анселмо Гуидо Пекорари.

По време на разговора бяха подчертани добрите взаимоотношения между България и Ватикана.

Дискутирани бяха резултатите от българското европредседателство, актуални европейски въпроси, както и възможността за евентуално посещение на Негово Светейшество папа Франциск в страната ни.

Радев подготвя с Пекорари визитата на папа Франциск у нас

Радев подготвя с Пекорари визитата на папа Франциск у нас

Папата може да посети България през месец май 2019 г.

През май тази година при аудиенцията във Ватикана премиерът Бойко Борисов връчи официална покана за посещение на главата на Римокатолическата църква в България.

По време на срещата в Министерския съвет Борисов отбеляза, че страната ни продължава да работи активно за европриобщаването на държавите от Западните Балкани, както и за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси.

Припомняме, че вчера, 9 октомври, президентът Румен Радев също обсъди с Пекорари визита на папата у нас. 

На 25 май тази година министър-председателят Бойко Борисов се срещна с папа Франциск в Апостолическия дворец във Ватикана. По време на аудиенцията с Борисов папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна, но не посочи точно кога.

На 8 октомври испанският вестник "Периодика дигитал" пък съобщи, че папата може да посети Румъния и България в началото на месец май през следващата 2019 година.

На 22 май 2002 година папа Йоан Павел II посети България в рамките на 96-то посещение на главата на Римокатолическата църква извън Италия и първо по рода си в България.