"Може да се окаже, че това ще бъде един от най-важните резултати от протестите - това, че Борисов и неговото управление, че Гешев и неговата прокуратура се превърнаха в токсични партньори за европейските институции, че европейските институции си отвориха очите за цялата ситуация в България.".

Това заяви бившият правосъден министър в кабинета Борисов-2 и настоящ председател на "Да, България" Христо Иванов пред европарламента в Брюксел.

До него, заедно с протестиращи, е и евродепутатът Радан Кънев, който е един от инициаторите на дебата за резолюция за върховенството на закона в България. Двамата говориха пред протестиращи в Брюксел българи, часове преди дебата в Европейския парламент за върховенството на закона в България.

Иванов предупреди, че е възможно днешният дебат ще бъде използван за пропаганда, с мотива, че се говори срещу Родината.

"Нашата Родина не е Гешев. България не е Борисов. България не е мафията. България е всички тези граждани, които са свободни излизат да протестират и да искат едно - равен закон за всички", заяви Христо Иванов.

Той посочи, че европейските институции са и български и затова гражданите имат право да искат и от тях да чуят проблемите им.

Според Христо Иванов с този дебат повече няма да могат нашите мафиоти да се ползват от комфорта на това да бъдат игнорирани и пренебрегвани техните действия в страната.

И Иванов, и Кънев, са убедени, че един от най-важните резултати от протестите в България е "проглеждането" на европейските институции за управлението в страната.

Според тях предстои дълъг път. "Това е началото на един дълъг път, който ще важи не само за България, но за всяка европейска държава - на обща европейска правосъдна политика. Тя трябва да доведе до там - заграбването на правосъдието, на медиите, на бизнеса директно от властта, както се случва в Полша и Унгария, или от мафията чрез пасивната, а понякога - не толкова пасивната подкрепа на властта, както се случва в България, да бъде просто невъзможна", заяви Радан Кънев.

Той благодари на протестиращите всяка вечер в Брюксел, Лондон, Мадрид и в десетки български градове за активността им и напомни:

"Европейският парламент няма да свърши нашата политическа работа в България и политическата промяна зависи от нас".

Христо Иванов изтъкна важната роля на писмата, сигналите и позициите на своята партия и даде пример с отговорите на българската прокуратура на въпросите на Европейския парламент. От тях се разбра, че държавното обвинение разследва записите на премиера Бойко Борисов и тяхното съдържание, както и че били правени процесуално-следствени действия по отношение на къщата в Барселона.

"Това само по себе си отразява яростния двоен стандарт, скандалния двоен стандарт, от страна на прокуратурата", каза Иванов.

Той даде пример - когато става дума за разследване по отношение на опоненти на властта прокуратурата, както сама обяснява в своите отговори, прилагала стандарта на надделяващ обществен интерес и активно публикувала материали, свързани с разследването.

"Когато става дума за разследвания по отношение на Борисов, те се вършат в тайна, ако изобщо се вършат. А се вършат в тайна, за да могат да бъдат смачкани и замазани под килима", смята Иванов.

Припомняме, че професор Велислав Минеков, един от "Отровното трио" днес също ще се среща с протестиращи българи и журналисти в Брюксел. Темата на разговора им е състоянието на демокрацията и правосъдието в страната, медийната свобода и злоупотребите с европейски фондове, преди началото на сесията на ЕП за върховенството на закона в България.

Ден 88: Отровното трио призова да се атакувват офиси на управляващите

Ден 88: Отровното трио призова да се атакувват офиси на управляващите

Минеков отива в Брюксел...