Политическите партии от демократичната общност настояват за въвеждане на машинното и дистанционното електронно гласуване на следващите избори.

Според тях правителството и Народното събрание са длъжни да спазят волята на българските граждани, изразена на провелия се през 2015 г. референдум.

Демократите са категорични, че се противопоставят на законопроекта на ГЕРБ и Обединени патриоти за отмяна на дистанционното електронно гласуване и настояват да се предвидят в държавния бюджет средствата, необходими за закупуването на сигурни технологии, както и да започне издаването на електронни идентификационни документи.

ДБГ искат машинно и електронно гласуване за демократични избори

ДБГ искат машинно и електронно гласуване за демократични избори

ЦИК искали 9 пъти пари от МС за електронното гласуване, но без успех

Те искат още въвеждането на нормативни правила за гарантиране на сигурни системи, създаване на коректни избирателни списъци и регистри, както и въвеждане на възможността за дистанционно гласуване по пощата.

От "Демократична България" подчертават, че изборите трябва да са свободни и честни.

По думите им партиите, които планират промени в Изборния кодекс, за да си осигурят служебна победа, водят страната към пълзяща диктатура.

Отлагат електронното гласуване

Отлагат електронното гласуване

ГЕРБ и ОП внесоха в петък следобед промени в Избирателния кодекс

От обединението отбелязват още, че гражданите у нас и в чужбина трябва да имат истински свободен достъп до гласуване и участие в демократичния процес.

"Да" на референдума са казали 69.49% от гласувалите у нас, 91.50% - в чужбина

"Да" на референдума са казали 69.49% от гласувалите у нас, 91.50% - в чужбина

Показват данните на ЦИК при 100 % обработени протоколи

Припомняме, по време дискусията омбудсманът Мая Манолова заяви, че ако машинното и електронно гласуване не бъде внесено, тя ще сезира Конституционния съд на Р. България.