69.49% от гласоподавателите в страната са отговорили с "да" на референдума в неделя. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени на 100 % протоколи.

С „не" са отговорили 25.99% от упражнилите правото си на глас. 4.52% са недействителните бюлетини.

Въпросът на референдума беше "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

На референдума в чужбина 91.50% от гласоподавателите са отговорили с „да". 7.79% са посочили „не". Недействителните бюлетини са 0.71%.

Припомняме, общият брой на гласувалите българи в чужбина на референдума е 26 939 души. Българските граждани гласуваха на националния референдум в 294 избирателни секции в общо 45 държави.

Окончателната изборна активност от националния референдум все още не е обявена от Централната избирателна комисия. Последните данни на сайта им все още са към 17.00 часа на 25 октомври. Към този час изборната активност е била 31.50%.

Тъй като избирателната активност надхвърли 20 % от имащите право на глас, законът повелява Народното събрание да се занимае с въпроса и да реши дали да има или няма възможност да се гласува електронно.

Референдумът обаче няма да има задължителна сила, защото активността на избирателите не беше достатъчно висока. По закон, за да е задължителен, на референдум трябва да гласуват поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните парламентарни избори.

За сравнение на референдума за АЕЦ „Белене" през 2013 г. избирателната активност е била 20,225 %., като наблюдатели коментират обаче, че ако не бил заедно с местния вот настоящият референдум щял да има много по-ниска активност.