Ако изминалите местни избори са били парламентарни, Реформаторският блок дори е нямало да влезе в парламента. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Минути след като от ДПС призоваха за пореден път реформаторите да бъдат по-скромни в разчитането на изборните си резултати, Цветанов припомни, че и ГЕРБ са помолили коалиционния си партньор да бъде малко по-смирен и да отчита реалните резултати от местните избори.

„Ако бяха парламентарни, надали щяхме да имаме възможност да разчитаме на тяхната подкрепа, защото едва ли щяха да влязат в парламента. Защото не може да имаш седем кмета, които да си спечелил с общо 20 хил. избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех и си се легитимирал в публичното пространство", обясни на реформаторите зам.-шефът на ГЕРБ.

Все пак Цветанов се обърна към избирателите си и припомни, че всички партии са длъжници на първо място именно на тях.

„Затова сме в парламента, затова и Борисов прояви голямо хладнокръвие в преговорния процес, който беше при формирането на това правителство и знаете, че всички направиха компромиси. Тогава премиерът каза, че ГЕРБ понася най-големите негативи от формирането на това правителство", се върна една година назад Цветанов.

По отношение на това дали реформаторите ще послушат съвета и ще се смирят, той е убеден, че разумът ще надделее.

Цветанов не пропусна в коментара си и ДПС и на въпрос дали ДПС са по-смирени отговори: „Да си призная честно няколко пъти опозицията проявява по-добро национално-отговорно поведение".