Не може политическият език на България да бъде замърсен така. Не може българският министър-председател да бъде обиждан по този начин. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира на пресконференция в парламента думи на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов в социалните мрежи за изборните резултати в Плевен.

И Цветанов настъпи реформаторите - с този резултат нямало да са в парламента
Още...

„Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: "ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО, ПЛЕВЕН ПАДНА", написа в изборната вечер Москов.

„И менторският тон, и рекетьорският тон, би трябвало да познават граници", отсече Местан. Той се обърна обаче и към премиера Борисов и заяви, че без ирония, а със сарказъм ще му каже: „Халал и хак да са му такива коалиционни партньори, защото той си ги е избрал".

Местан заподозря добре планиран сценарий за подценяване на изборния резултат на ДПС. Изненадващо от движението решиха да се изправят пред медиите на пресконференция в зала „Запад" на парламента, за да поговорят отново за изминалите местни избори и равносметката за тях.

Москов не иска вече да се говори за избори
Още...

Припомняме, че именно от тази зала преди две години ДПС оттегли подкрепата си от кабинета „Орешарски", което доведе страната ни до предсрочни парламентарни избори и съответно съставянето на кабинета „Борисов 2".

„От няколко дни насам сме свидетели на добре планирани сценарии за интерпретативна подмяна на изборните резултати. Тази мащабна манипулация на общественото съзнание има два основни елемента - да се подцени резултатът на ДПС и да се хиперболизира твърде скромният резултат на Реформаторския блок", обясни притесненията си Местан.

Той обаче намери отговор на въпроса защо се прави всичко това и посочи: „Силният резултат на ДПС се възприема като проблем за властовата форма и за стабилността на кабинета".

ДПС лидерът обърна внимание и на думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и разчете в тях оценка на резултата на реформаторите като много слаб. „С оглед на числата аз съм склонен да се съглася с оценката на г-н Цветанов", изтъкна Местан.

И днес от ДПС се вгледаха в точните изборни числа от Централната избирателна комисия (ЦИК), но този път решиха да сравнят своите с тези точно на Реформаторския блок. „Срещу 267 хиляди гласа на ДПС ние виждаме 107 хиляди на РБ за цялата страна и 61 хил. РБ в София", посочи лидерът на движението. Той напомни вече отчетените 33-ма спечелени кметове на общини от ДПС и изтъкна, че реформаторите могат да се похвалят със седем свои кметове.

„Това е един показател, по който тезата за успеха на РБ и неуспеха на ДПС започва да звучи смешно, жалко", заяви Лютви Местан.

По отношение на общинските съветници пък той отбеляза, че ДПС има 884 общински съветници срещу 236 на Реформаторския блок.

Този път обаче ДПС лидерът обърна внимание и на един друг показател на изборите - брой общини, в които партиите имат самостоятелно мнозинство в общинските съвети
ГЕРБ - 36 общини, ДПС - 27 общини, БСП - 8 общини, РБ - 2 общини, БДЦ - 1 община", показват данните на движението. При кметовете на кметства пък от ДПС напомни, че първи са ГЕРБ с 951, ДПС с 864, БСП с 416, а РБ с 69.

И сега Местан отбеляза претенциите на повечето политически партии за свои кметове и свои победи при коалиции. „За всеки коалиционен глас има претенции на минимум 4 субекта", изчисли лидерът на ДПС. „Чий тогава е Кюстендил", се зачуди Лютви Местан и напомни, че нощта на балотажа избраният Петър Паунов стоеше до „дясното рамо" на премиера Бойко Борисов.