В общата жалба за касиране на резултатите от вота във Варна подписите си са сложили двама от кандидатите за градоначалник - Анелия Клисарова и Данаил Папазов.

Заявка за това бяха дали още двама кандидати - Чавдар Трифонов, издигнат от МК „Реформатори и патриоти - Решението за Варна" и кандидатката на АБВ Миглена Темелкова, които впоследствие са се отказали.

На финала общата жалба е подписана от независимата, но подкрепена от БСП и „Екогласност" Клисарова и кандидата на МК „Живот за Варна" (подкрепена от партия „Българска нова демокрация", Единната народна партия, партия „Нова алтернатива" и Българската социалдемократическа партия).

В съобщение до медиите от „Живот за Варна" обясняват, че снощи късно Чавдар Трифонов и Миглена Темелкова са се отказали от първоначалните си заявки да сезират съда за нередности при преброяването и отчитането на гласовете от местния вот на 25 октомври. Те са отказали и да участват в предварително съгласувана с тях и насрочена за днес пресконференция.

Междувременно обаче от групата общински съветници „Реформатори и патриоти" във Варна дадоха брифинг, на който обясниха, че няма да се присъединят към жалба за касиране на изборите, тъй като евентуално касиране би утежнило функционирането на общината и на държавата.
Чавдар Трифонов посочи обаче, че според него е имало фрапантни нарушения и 1 500 поправени протоколи, които са върнати от системата първоначално.

Няма да се присъединя към жалбата за касиране на изборите във Варна, но темата не бива да остава без коментар. Варненци трябва да знаят, че гласът им има значение и трябва да се направи така, че да се гарантира обективността на вота, смята Чавдар Трифонов.

Жалбата обаче е била подписана от кандидата общински съветник от листата на „Реформатори и патриоти - Решението за Варна" Николай Недков. Тя е внесена тази сутрин до Административния съд в морската столица.

В жалбата се настоява решенията на ОИК-Варна за избор на кмет и разпределението на мандатите в Общинския съвет да бъдат обявени за недействителни, както и за спиране на изпълнението им.

В текста се твърди, че вотът е бил опорочен и се стигнало до промяна на действителния изборен резултат за кмет и общинска избирателна квота, разпределение на мандатите по листи.

В жалбата подробно били описани десетките нарушения при организацията, преброяването и отчитането на вота. Броят на гласувалите за кмет на общината и за общински съветници, съобразно избирателните списъци, не съответствал на сбора на сгрешените, действителните и недействителните бюлетини. Жалбоподателите твърдят, че след края на изборния ден резултатите били подправяни и коригирани. Всички тези корекции и добавки водели до съществена промяна в изборния резултат и то само в полза на ГЕРБ. Те били в ущърб на други кандидати за кмет и кметски листи, категорични са жалващите.

Запитани как си обясняват отказа на другите двама кандидати, заявили готовност да подпишат жалбата за отмяна на изборните резултати, Клисарова и Папазов са категорични, че отговорът трябва да се търси от Чавдар Трифонов и Миглена Темелкова.