Председателят на НФСБ Валери Симеонов призна загубата за партията си, обявявайки местните избори за неуспешни.

Фактите говорели, че имат спад от предходните парламентарни избори. Той обаче изтъкна, че спрямо 11-те общински съветници през 2011 г., сега вече НФСБ има реално присъствие в местните структури. Симеонов изчисли, че НФСБ има 46 самостоятелно избрани общински съветници и 16 общински съветници, които са избрани с коалиции, което прави общо са 62-ма.

Той очерта и причините за недоброто представяне на НФСБ. Техните кандидати не били известни хора, които имат бизнес или общинска история. Според Симеонов било по-важно да се издигат хора с идеали, а не такива, които са преминали през няколко партии.

„По правило партиите избират такива хора, които биха им донесли гласове. По този начин се прави един брак по сметка, за да има повече общински съветници и кметове, а съответните лица да имат достъп до икономическите лостове на властта", посочи Симеонов.

Според него именно това е причината на много места в страната да ставаме свидетели на странни коалиции. Той даде за пример победилия кмет на ГЕРБ в Сливен. „Днес прочетох, че до преди 5 месеца е бил в ръководството на БСП", заяви Симеонов.

Изборите са донесли на НФСБ 14 кметове на кметства и един кмет на община. Това е общината с най-голямата активност - Община Грамада.

Местните избори активизирали в най-голяма степен електората и избирателната активност по правило е най-висока, защото са много силни интересите към управлението на местната администрация. Към общинските съвети, според Симеонов, са устремени групировки от индивиди, бизнесмени, които имат конкретни интереси.

Председателят на НФСБ отдели време и за анализ на представянето на другите партии. Той бе категоричен, че на проведения местен вот всички партии са се сринали. Симеонов изчисли, че спрямо изборите през 2014 г. ГЕРБ губи сега 200 000 гласа. Наполовина са загубили гласовете си и БСП, и ДПС. РБ от 191 000 гласа тогава, сега са получили 107 000 гласа, а за НФСБ - от 130 000 паднали до 60 000 гласа.

Най-остър, както винаги, Симеонов бе по отношение на ДПС, като определи партията за „най-вредната, най-опасната, най-мафиотската". ДПС вчера демонстративно, по думите му, обяви победа, а нямало на какво основание. Симеонов с радост напомни, че ДПС са загубили основните си крепости, където са управлявали десетилетие.

„За нас това е радост, електоратът, който досега е гласувал за ДПС, започва да отрезвява", коментира Симеонов.

Предстои да бъде извършен анализ и оценка от политическия съвет на проведените избори. Симеонов отчете недостатъчно добрата работа на отделните структури по места, поради което ще има и смени в ръководствата.

За бъдещето на управлението след упреците, които НФСБ хвърли към ГЕРБ, Симеонов изтъкна: „Подкрепяме програмата, под която сме се подписали".

Патриотът подчерта, че са твърдо против електронното гласуване и го определи като „голяма глупост". Ние сме за честно гласуване и честно броене, изтъкна Симеонов.

Темата за Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента за бежанците също бе определена от него като „глупости". Валери Симеонов заяви, че няма да отиде и би помолил колегата си Каракачанов да се яви.