Делото срещу избора на общински съветници в столицата е отложено за 18 ноември. Отлагането в Административен съд - София се е наложило заради събиране на доказателства, обясни съдия Николина Янчева, цитирана от БНР.

Днес бе проведено първото открито заседание по жалба на общински съветници от София.

Припомняме, вчера делото бе отложено за днес заради нередовно призоваване на един от жалбоподателите, чиято жалба пристигнала в съда от ЦИК същия ден в 11.00 часа.

Делото е образувано по жалби срещу избора на общински съветници в София. Жалбоподателите са 22-ма, заинтересованите страни - 61, ответник е Общинската избирателна комисия.

Съдия Николина Янчева мотивира дадените от съда кратки срокове с предвиденото в Изборния кодекс по-бързо решаване на този вид дела с оглед значимия обществен интерес.

Тя посочи, че с оглед на броя на страните, както и предвид големия брой доказателства, съдът се опитва да постигне баланс между изискването за кратките срокове и защитата на правата на страните по делото. По думите на съдия Янчева само административната преписка, представена от страна на ответника, е около 15 000 страници.