НФСБ ще иска касиране на изборите в Пловдив. Това стана ясно на пресконференция, посветена на оценката на партията за проведените местни избори. В момента юристите подготвят документите, с които да поискат ръчно преброяване на бюлетините.

Валери Симеонов обяви местния вот за неуспешен
Още...

„Убеден съм, че отворят ли се чувалите, ние ще сме победители в тези избори и то в доста голяма разлика", категоричен бе кандидатът на патриотите Славчо Атанасов, който влезе в оспорвана битка и загуби от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев.

Припомняме, Атанасов бе издигнат от местна коалиция „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". Той получи 49.27% от гласовете на съгражданите си на балотажа в неделя. Опонентът му Тотев спечели кметския пост с 50.73%.

Според Атанасов цялата мощ на ГЕРБ не стигнала, за да победят НФСБ в „града под тепетата". В седмицата на балотажа се наложило да се правят срамни партийни сделки и в това отношение ГЕРБ да бъде подкрепена от Реформаторския блок, от Здравко Димитров, от земеделците на Атанас Пъдев и други.

ГЕРБ трябвало да търсят съюзници от всички сфери на своето влияние. „Защото БЗНС „Александър Стамболийски" е всичко друго, но не и дясна партия", коментира загубилият кандидат.

Той не пропусна да упомене и факта, че едва около 1400 гласа донесли победата на кандидата на управляващите в Пловдив - Иван Тотев.

По отношение на ситуацията в Пловдив шефът на предизборния щаб Илко Илиев констатира опити за всяческо манипулиране на изборите, купуване на гласове, поради което са подали над 15 сигнала. Най-шокиращото, по думите му, е за голяма група от хора, по непотвърдени данни около 2000 души, които работят в общинско предприятие в Пловдив, но не живеят там, са били накарани да се регистрират в общината. Според Илиев хората били инструктирани да гласуват за ГЕРБ.

Илиев обяви, че имало масово раздаване на бюлетини с попълнен номер на ГЕРБ. Имало и големи разминавания в протоколите, които са при представителите на НФСБ и това, което ОИК публикувала. В ОИК-Пловдив хора на коляно попълвали протоколи, подчерта Илиев.