Идеята за машинното сканиране на изборните резултати получи одобрението на омбудсмана Мая Манолова, съобщава БНР. С петиция бе поискано омбудсманът да сезира Конституционния съд заради непреброените от местните избори преференции.

Манолова смята, че възмущението на гражданите е основателно и имат всички основания за подаване на жалби. Тя е категорична, че машинното гласуване е генералното решение. По думите на Мая Манолова вместо в София да има поне 500 машини, които да облекчат целия процес, Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила да включи само 50.

Теодор Георгиев, който бе кандидат за общински съветник от Реформаторския блок в София, заяви, че съдът трябва да се произнесе дали незачетените преференции на практика са нарушили правата на избирателите. Той смята, че  конституционните права на гласоподавателите са нарушени, защото техни гласове и преференции като мажоритарни не са били преброени.

Георгиев е категоричен, че ако има от една страна един гласоподавател, чиито глас е преброен, а на друг не е, това е нарушение на член от Конституцията.

Вносителите на петицията са убедени, че ако са накърнени конституционни права, гласовете би трябвало да се преброят отново. Теодор Георгиев уточни, че евентуално решение за зачитане на преференциите няма да повлияе на внесените вече жалби срещу сгрешените протоколи.

От своя страна Манолова пое ангажимент да сезира институциите според правомощията си.