Смолянският административен съд обяви избора за кмет на община Баните за недействителен, съобщава БТА. В съда досега са заведени 14 дела по жалби, свързани с изборите. Това обаче е първото решение за касиране на изборни резултати.

Според съда тотално била опорочена тайната на вота в една от секциите на балотажа за кмет на Баните. По този начин било повлияно на целия изборен резултат на територията на общината.

Кандидатът на ГЕРБ Милен Белчев бе обявен за кмет на общината след втория тур. Решението на съда подлежи на обжалване и не е окончателно.

Жалбата, по която е заведено делото, е подадена от загубилия втория тур Велин Фиданов от "Коалиция за община Баните" .

Част от бюлетините от секцията в село Оряховец съдържат отрязъка с номерата от самия кочан. Това е установено при повторно броене в съдебната зала. Установено е, че в първите часове от гласуването от СИК давали на избиратели бюлетини с неоткъснат номер. 234 такива бюлетини са отчетени като недействителни при повторното броене. Свидетели разказали, че няколко часа след изборния ден в селото е имало информация за това кой как е гласувал, а в отделни случаи - и сплашване.

Съдът постанови, че в секцията в Оряховец е нарушена тайната на вота и практически е създадена възможност за контролиране на вота на избирателите.