Машинното и електронно дистанционно гласуване са важни за България, защото те биха послужили като средство за възстановяване на демократичния изборен процес. Сигурността на вота трябва да бъде гарантирана и подсигурена.
Такава е позицията на ПП "Движение България на гражданите", заявена в хода на дискусията "За или против машинното и дистанционното електронно гласуване".

Позицията на партията идва във връзка с внесения от ГЕРБ и ОП законопроект за промени в Изборния кодекс за отлагането на машинното и електронното гласуване.

Манолова сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

Манолова сезира КС, ако не бъде въведено електронното гласуване

Последните години ЦИК се е превърнала в рецидивист по отношение на Изборния кодекс

Председателят на ДБГ Димитър Делчев обясни, че вече е дошъл моментът за една такава дискусия за машинното и дистанционно електронно гласуване. Според него ако няма достатъчно пари в макрорамката за следващата година за машини и системи за създаване на дистанционни електронни услуги, такива тепърва няма как да бъдат създадени.

Той припомни, че преди три години е имало референдум, на който близо два милиона български граждани са поиска електронно гласуване.
"Кои и защо направиха така, че в последните две години да няма изпълнение на закона", запита Делчев.

"Да" на референдума са казали 69.49% от гласувалите у нас, 91.50% - в чужбина

"Да" на референдума са казали 69.49% от гласувалите у нас, 91.50% - в чужбина

Показват данните на ЦИК при 100 % обработени протоколи

Делчев добави, че от Централната избирателна комисия (ЦИК) девет пъти са изпращали писмо до Министерския съвет с искане за 50 милиона лева за въвеждане на машинното и дистанционно гласуване, но то не е било удовлетворено.

"Има ли воля, има и начин", отбеляза шефът на ДБГ и добави, че управляващите проявяват нежелание за изпълняване на закона и референдума.

По време на дискусията Делчев представи и статистика от "Галъп Интернешънъл", според която 32% смятат, че изборите могат да бъдат честни, докато 41% са на противоположното мнение.

Отлагат електронното гласуване

Отлагат електронното гласуване

ГЕРБ и ОП внесоха в петък следобед промени в Избирателния кодекс

От своя страна проф. Михаил Константинов е на мнение, че управляващите шикалкавят относно въвеждането на машинното и електронно гласуване. По думите му това, което смущава властимащите е, че при едно такова нововъведение, гласовете биха дошли от ромските махали.

Проф. Константинов смята, че машинното гласуване може да не бъде за всички 21 секции. За него е по-важен въпросът къде в Европа се гласува с машини. Той е категоричен, че българите в чужбина трябва да могат свободно да гласуват.

Припомняме, по време дискусията омбудсманът Мая Манолова заяви, че ако машинното и електронно гласуване не бъде внесено, тя ще сезира Конституционния съд на Р. България.

Филип Попов: Отлагането на машинното гласуване дава шанс за опорочаване на изборите

Филип Попов: Отлагането на машинното гласуване дава шанс за опорочаване на изборите

БСП иска завишени санкции за кметовете, които регистрират тумби на един адрес