Най-логично е президентът да даде третия мандат на ДПС. Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Към този момент никой не споменава ДПС като възможен мандатоносител. Не смятам, че президентът би трябвало да подчинява конституционните си държавнически задължения на лични отношения. Не смятам, че той има някакво лично отношение към ДПС, нито пък ДПС към него. Ако сме имали спорове, те са били принципни, поясни народният представител.

ДБ готови да носят отговорност за управление, но не каквото и да е

ДБ готови да носят отговорност за управление, но не каквото и да е

Иванов иска президентът отново да проведе консултации преди третия мандат

По думите му ДПС е партията, която има най-ярко изразена евроатлантическа ориентация. Според него Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС, брутален опит и всички мълчат по тази тема. Цонев посочи, че ДПС не изгаря от желание да получи мандата и не ламти за власт, но е обиден от факта, че името на партията не се дискутира.

Депутатът заяви, че ДПС е най-подготвената партия да реализира такъв мандат. Страната има нужда от кабинет с програмни цели, подчерта той.

Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят, категоричен бе депутатът от ДПС. Той посочи главните цели ще бъдат Шенген и еврозоната. По думите му такъв кабинет ще има и задачата да направи качествена съдебна реформа.

ГЕРБ склонни на разговор и с Нинова за третия мандат?

ГЕРБ склонни на разговор и с Нинова за третия мандат?

Въпреки че има решение на Конгреса на ГЕРБ - да не се влиза в коалиция с БСП

Цонев посочи, че ДПС ще участва в разговорите за съставяне на правителство, дори и да не получи третия мандат. Искаме възстановяване на диалога. Няма да откажем диалог на никой. Имаме едно условие - да не ни поставят разговорите под условие, поясни той.

Според него третият мандат е решителен за това дали вървим към нови избори. Демокрацията е избори. Ние никога не сме се страхували от избори и никога не сме смятали, че изборите са нещо лошо. Изборите са изход, но ако може да се намери по-добър изход, би било по-добре. По-добрият изход е да направим някакъв тип управление, което да започне да решава кризите. За нас решаването на всички кризи започва първо с решаването на политическата криза, каза още Цонев.

Ако сега се направи кабинет, вероятно той ще има временен характер и няма да може решава стратегически въпроси, изтъкна той.

Третият мандат отново отива в БСП

Третият мандат отново отива в БСП

Дали левицата и ПП ще сближат позиции?