Аз не мисля, че това е въпрос, който вълнува широката общественост, заяви в Плевен вътрешният министър Румен Петков в отговор на въпрос за реакцията от огласяването на политиците, сътрудничили на бившата ДС.
Той добави, че вече има 2-3 поколения българи, за които тази тема е чужда.

Припомняме, по същия начин коментира темата и премиерът Станишев, който в прав текст заяви - Кой нормален човек го интересува това?

За мен това е въпрос, продължи вътрешният министър, който ще бъде третиран в т.нар. политически среди, особено в началото на политическия сезон.
Вероятно ще има тълкувания, на които сме се наслушали."

Според Петков това е въпрос, който не може да доведе до сътресения в политическата система.

По личното мнение на Румен Петков дори една част от хората с огласени имена при последната проверка на Комисията по досиетата са били изненадани и самите не са били „в течение, че са употребявани имената им в определен период от време.

Министър Петков посочи още, че има два типа сътрудници - едните, които са се занимавали с непочтени неща, и другите, които са работили за интересите на държавата. „За съжаление, ние сме на път да ги смесим тези два типа, което би било фундаментална грешка", допълни министърът.

Петков присъства на тържеството за 63-та годишнина от разбиването на Плевенския затвор. По традиция то се организира от левите партии в града. На него присъстваха и стотина членове и симпатизанти на БСП, БКП, други леви организации, както и националистите от "Атака".