Основна задача на служебното правителство са предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. От огромно значение е да се излъчи устойчиво управляващо мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и стратегически решения, както и да се ползва с висока легитимност, която идва от висока избирателна активност. Това каза президентът Румен Радев, приемайки на "Дондуков" 2 представители на Централната избирателна комисия и кабинета, отговорни за подготовката на изборите.

Радев поиска ясна кампания за привличане на избиратели, отговорна работа, даваща доверие в прозрачността и достъпността на изборния процес. На първо място за президента е повишаване на доверието в машинния вот, ясна методика, увереност на партиите и гражданите, че няма да има манипулации - от съхраняването през зареждането на софтуера до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата.

"Необходима е активна информационна кампания за машинното гласуване и да се изготвят навреме материалите", каза той. Румен Радев поиска отново да е основна борбата с купения вот, а "органите не реда да стигнат по-нагоре по веригата, към самите източници на финансиране". На трето място той очаква МВнР с помощта на държавната администрация да направи така, че всеки българин зад граница да може да упражни правото си на вот.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова даде отчет за свършеното досега и какво е нужно като подкрепа от властта. Тя поиска да се работи заедно с всички институции за повишаване на прозрачността на изборния процес. Нейкова отбеляза проблем със съхранението на машините, тъй като според Изборния кодекс дейността е възложена на Министерски съвет, а не на ЦИК, и комисията не може да я контролира. На второ място тя поиска организация на изборите в чужбина и СИК да вземе под внимание попълване на протоколите при изборите.

Служебният кабинет подхвана подготовката за изборите

Служебният кабинет подхвана подготовката за изборите

70,5 млн. лева се отпускат за вота на 2 октомври

От Министерство на електронното управление Нейкова очаква решаване на специфични въпроси, които вече са поставени, така че да има доверие с машинното гласуване. Относно ГРАО и "Информационно обслужване" са уточнени съвместни действия.

Служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че ведомството е решено да се осигури възможността да се упражни свободно и прозрачно правото на глас. Всички добри практики от предните два кабинета ще бъдат приложени. Стремежът на МВР е да се спре изкривяване на вота и да се изправят лицата, които водят до тези практики и които дискредитират изборния процес.

МВР има план за действие на изборите и е готово да работи с всички институции. Демерджиев обеща спокойно протичане на изборния процес и приключването му навреме.

Министърът на външните работи Николай Милков отчете, че е направено нужното за вота в чужбина - изработен е устойчив и работещ модел за изборите в чужбина. МВнР е създало работна група "Избори", която покрива спектъра за териториалното разпределение на комисиите, логистиката. Очаква се разкриването на 750 секции в чужбина, но министерството се подготвя за организация на 800.

Има достатъчно машини за провеждането на изборите, уверяват от ЦИК

Има достатъчно машини за провеждането на изборите, уверяват от ЦИК

Страната разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване

МВнР предлага определяне на сумата за провеждане на изборите зад граница - тя е 7.635 млн. лв. Около 400 души от други ведомства ще се нужни да участват в СИК в чужбина. Министерството се съобразява с местните празници в страните и епидемиологичните обстановки. Специфични ще са изборите в Русия и Украйна, за Русия - вероятно няма да има проблеми, в Украйна - няма посолство, там ще се разчита на активността на местната българска общност, посочи министърът.

МВнР иска бързо подготовка на изборните книжа, за да бъдат изпратени заради "обстановката в целия свят в момента".

В работната среща участват още служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция "ГРАО" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на "Информационно обслужване" АД.

МВР ще приложи добрите практики на изборите

МВР ще приложи добрите практики на изборите

Всички сили, които остават извън по-важните приоритети, ще бъде точно срещу лицата, които продават наркотици