От Сдружението за модерна търговия подкрепят единната ставка на ДДС и са притеснени, че се получава разделение, ако само ресторантите имат намаление на 9% ДДС. Те искат да се обсъди намаляването на единната ставка, което би насърчило потреблението и би стимулирало и бизнеса.

В обща позиция собствениците на големите търговски вериги са притеснени от въвеждането на диференцирани ставки. Според тях това поставя под въпрос равноправното третиране на икономическите субекти. Те искат засегнатите от пандемията от COVID-19 бизнеси у нас да бъдат подпомогнати от държавата с подходящи и ефективни инструменти, но са против проекта за намаляване на ставката на ДДС от 20% на 9% за доставки на прясно приготвена храна само от ресторанти.

"Ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча от там, ставката ще е 20% ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%. На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане - неутралност", мотивират се от Сдружението за модерна търговия.

Диференцираните ставки, особено в страни като България, с голям дял на сивия сектор и склонност към избягване на данъци и данъчни измами, създават голям риск за приходите в държавния бюджет,. Фискалната стабилност е фундаментално важна за бизнес средата и развитието на икономиката, гласи позицията на собствениците на големите вериги.

Те изтъкват, че диференцираните ставки поставят в привилегировано положение едни стоки, услуги и бизнеси и наказват други. Ресторантите ли са по-важни, или образователните услуги? Лекарствата или храните? Кои храни, кои лекарства, кои услуги...

Трето, диференцираните ставки излизат скъпо на бизнеса, тъй като често водят до тежки за разрешаване данъчни спорове в кои случаи каква ставка се прилага и създават допълнителна несигурност за бизнеса.

Според търговците, ресторантите могат да се подпомогнат по мярката 60/40 заедно с други подходящи временни мерки, които няма да навредят на фискалната, икономическата и социалната стабилност.