Вътрешният министър Цветан Цветанов е склонен да се намали акциза на българските цигари.
Това обаче може да стане в края на годината, след като са ясни цялостните финансови резултати от повишения акциз.

Това обясни силовият министър след като бе изслушан от парламентарната вътрешна комисия по искане на червените депутати. Изслушването на Цветанов бе при закрити врата.

Стана ясно обаче, че в залата не се е разминало с ожесточения спор между него и Корнелия Нинова от БСП. Депутатката не пропуснала да поиска обяснение от вицепремиера защо досега е отказвал да уважи депутатите от комисията. Противоречията между двамата не секнаха и след изслушването, въпреки че социалистката и вътрешният министър застанаха рамо до рамо пред медиите.

Имаше действително конструктивен диалог, поне за мен, останах с такова усещане, това заяви Цветан Цветанов след заседанието на комисията. Министърът е запознал депутатите с констатациите си в доклада, който е изпратил до премиера Борисов.

Цветанов не пожела обаче да оповести подробности за съдържанието му, тъй като имало класифицирана информация, водят се и досъдебни производства по някои от изводите на вътрешния министър.
Той уточни само, че в доклада има посочени схеми за ощетяване на държавния бюджет чрез неплащане на акцизи.

Цветанов е категоричен, че тези схеми няма как да станат без участие на държавни служители. Мерките, които се предприемат в последните 2 месеца за ограничаване на контрабандата, дават резултати, категоричен е Цветан Цветанов.

Ще продължим по същия начин с полицейски операции, свързани с неутрализирането и документирането на престъпната дейност, ощетяваща бюджета, с неплащането на акцизи, контрабандни стоки и всичко свързано със стоки без бандерол, изтъкна силовият министър.

На въпрос на News.bg дали с акции ще се напълни хазната, Цветанов отговори: "Една от съществените мерки за попълване на хазната е да ограничим схемите, които източват и не дават тази възможност да напълним хазната. В тази посока искаме да дисциплинираме всички, които са се занимавали с този вид престъпна дейност в последните няколко години".

Според вътрешния министър съвместните екипи между МВР и Митниците работят. Стана ясно от думите на министъра, че тази тема е отбелязана в доклада до премиера.

Ясен е фактът, че спадът в приходите се дължи не само на спад в потреблението, както досега твърдяха управляващите, както е записано в актуализацията на бюджета - спадът в приходите от акциз и ДДС се дължи на голям ръст на контрабандата. Това заяви от своя страна Корнелия Нинова.

С г-н Цветанов и комисията установихме, да, това е голям проблем , допълни тя. За мен беше изненада, че той не знаеше, че в актуализацията на бюджета се предвиждат 680 млн. лева по-малко от акциз, каза още тя.

Социалистката е категорична, че актуализацията на бюджета узаконява контрабандата. Тази актуализация бие по МВР и неговите усилия да се бори с контрабандата, смята още Нинова. Тя е на мнение, че екипите на МВР и МФ все още не работят добре.

Между двете министерства все още няма синхрон в борба с контрабандата, категорична е Нинова. В доклада до Бойко Борисов няма визирани имена на червени депутати, похвали се тя. Цветанов се е съгласил с Нинова, че закриването на инспекторатите към НАП и Митниците не е добро решение и че това може да понижи капацитета на тези агенции. Закриването на инспекторатите щяло да затрудни работата на МВР.

По-късно Корнелия Нинова оповести противоположната позиция между вътрешния министър и Ваньо Танов - митниците да имат собствени полицейски и разследващи функции.

Цветанов обаче изрази своето  несъгласие - според него МВР може да върши тази работа и на митниците не са им нужни такива функции. Той дори посочи за пример Ваньо Танов, който като шеф на ГДБОП е бил против на митниците да се дадат такива функции, а сега иска разследващи функции.

Това е сериозен аргумент, защото не може участието ти или ръководенето на институция в друго ведомство, да променяш професионалната си позиция, която си имал преди година. Смятам, че когато си изразявал една позиция, тя е била професионално обоснована и винаги си се водил от това, което е било най-разумно и полезно за държавата, изтъкна той.

Цветанов репликира червената депутатка и изтъкна, че няма противоречие между него и финансовия министър, че комуникацията между двете ведомства е добра и съвместната им работа е синхронизирана и дава добри резултати. 

Той бе категоричен, че всичко, което правят държавните институции е с цел да се увеличи приходната част в бюджета.

Това че понякога имаме професионални спорове, това не означава, че институциите не работят съвместно, отбеляза министърът. Той призова да не се гледа на професионалните спорове като конфликт.

Днес няколко пъти сме разговаряли със Симеон Дянков по неща, които са за увеличаване на приходната част на бюджета, по съвместните действия, които трябва да предприемем, изтъкна Цветанов.

Г-н Цветанов, вие не сте прав, намеси се червената депутатка. Ще се позова на думите на г-н Цветанов отпреди една седмица за случая във Варна (задържаното огромно количество цигари, б.р.), започна Нинова и допълни:

Г-н Цветанов в сутрешен блок каза, че това не е контрабанда. Г-н Дянков на другия ден каза, че това е удар по най-големия контрабанден канал. Ако това не е пример за разминаване между двете институции, не зная какво друго би било пример за такова разминаване.

По думите на Цветанов, той напълно разбира Корнелия Нинова, че след конструктивния диалог, който са провели в залата, отвън тя прави подобни констатации. От друга страна в нападките на социалистката силовият министър вижда опровержение на твърденията на Татяна Дончева, че той и Нинова имат общи интереси в "Булгартабак" и тя е част от негов лобистки кръг.

Разменихме си доста остри реплики вътре, потвърди и Нинова.

Моля ви, не приемайте професионалните ни спорове като противоречия, отново призова журналистите Цветан Цветанов. Той пак заяви, че в борбата с корумпираните митничари си общува с Дянков, тъй като митниците са на негово подчинение.

Нинова пък изрази несъгласие с Цветанов да сравнява данните от 2010 с данните от 2008. През 2008 контрабандата беше 15%, а сега е 50%, категорична бе тя.

БСП ще предложи намаление на акциза на 64 евро за 1000 къса между първо и второ четене на бюджета. Дали тази идея на червените ще бъде подкрепена, силовият министър отговори дипломатично на журналистическия интерес, докато Нинова отговори вместо него и уточни, че ГЕРБ няма да гласува за нея.

Според източници от вътрешната комисия намаляване на акциза на цигарите обмисля и шефът на Митниците Ваньо Танов. Тази готовност той изразил, когато беше неговото изслушване в комисията.