анастас анастасовЗам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов заяви в ефира на БНТ, че след приемането на закона за специализираните съдилища ще бъде гласуван и Наказателно-процесуален кодекс за правомощията им. Според него е постигнат един "оптимален вариант" на проекта за специализирана институция за борба с организираната престъпност.

Анастасов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, заяви, че „безумните обвинения" в опит за създаване на политически трибунал, както и забележките на Венецианската комисия са довели до отказ от идеята спецсъдилищата да разследват корупцията във високите етажи на властта.

Анастас Анастасов контрира обвиненията на опозицията, че се готви политически съд, тъй като Столичния общински съвет (в който ГЕРБ има мнозинство) ще предлага съдебни заседатели. Той заяви, че процедурата за избора им е в пълно съответствие със закона - предлагат се на Общо събрание на съответния Окръжен съд, който одобрява кандидатурите една по една.

По думите му другите страни в Европа също търсят специализация на съдилищата за борба с организираната престъпност. Анастасов посочи, че досъдебното производство у нас върви достатъчно бързо, но знаковите дела водят до големи забавяния, които се отразяват зле на общите резултати. Поради това специализацията ще ускори работата на магистратите, заяви Анастасов.

Анастасов изрази мнение, че не е невъзможно да се постигне консенсус в парламента по въпроса за посланиците. Той се въздържа от прогнози, заради липсата на реакция от страна на президента. Прерогативите са в изпълнителната власт в лицето на премиера и вътрешния министър.