Идеята за референдум не е удобна на политиците. Това обяви сценаристът Филип Станев в ефира на БиТиВи.
Заедно с колегата си Тошко Йорданов коментираха искането за референдум, което от „Шоуто на Слави“ внесоха през ноември в парламента.

По думите му, всеки един от шестте въпроса променя неща, които в момента са изгодни на политиците.
Исканията на инициативния комитет са за намаляване на народните избраници до 120 депутати, вместо сегашните 240. Народните избраници да работят до 2 мандата, да има задължително гласуване, драстично да се свие държавната субсидия за партиите. Народът да избира пряко съдии, прокурори и началници на полицейски управления. Това са исканията на инициативен комитет, представен от Слави Трифонов за смяна на системата.

До понеделник са се подписали 250 000 граждани.

От инициативния комитет подчертаха още, че в исторически план броят на депутатите варира - променлива величина е. По-големи от нас държави имат по-малко депутати, изтъкна Йорданов.

Не можело да се подхожда с мнението, че българският гражданин е „прост“ и не може да избира депутатите си, смятат още инициаторите на референдума.

Според Станев е голям проблем, че почти никой не си познава шефа на районното полицейско управление. Затова едно от предложенията им е директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Полицейската длъжност на един началник задължително изисквала той самият да спазва закона.