Надяваме се, че все пак правителството, което дойде, каквото и да е то, ще има добро отношение към бизнес средата и ще положи усилия да се справи с предизвикателствата и да осигури възможности за един ускорен икономически растеж. За това настоя доц. д-р Петър Чобанов на пресконференция в БТА, посветена на представянето на Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България.

Според него обаче ще се състави един парламент, в който трудно ще бъде намерено някакво съгласие по основни приоритети. В момента 360 000 по-малко са заетите, отколкото през 2008 г., отчете той.

Икономисти призоваха ЕЦБ да отпише дълг от €2,5 трлн.

Икономисти призоваха ЕЦБ да отпише дълг от €2,5 трлн.

Повече от 100 икономисти призоваха Европейската централна банка

Стратегията е средносрочна и дългосрочна, но тя е израз на експертно виждане и засяга основни сфери на икономиката. Сред основните насоки в стратегията са какви са проблемите, рисковете и предизвикателствата при управлението на публичните средства, как се харчат парите на хората и какво трябва да се направи, за да може бизнес средата да бъде по-приветлива и да дава възможност за едно ускорено икономическо развитие, поясни доц. Чобанов.

В Стратегията се предлага още реална електронизация и дигитализация на публичния сектор, но и функционален анализ на администрацията. Това, което трябва да се направи, е администрацията да се постави в една динамична среда, обратна връзка във всеки един момент за това, което предлага администрацията като политики и това да позволява тяхното коригиране в движение, посочи доц. Чобанов.

Има и други предизвикателства, свързани със "Зелената сделка" и трансформирането на икономиката. "Зелената сделка" представя значителни предизвикателства пред нашето икономическо развитие, но има и политически рискове, предупреди доц. Петър Чобанов.

Да слушаме здравните експерти, но и икономистите, призова Искрен Веселинов

Да слушаме здравните експерти, но и икономистите, призова Искрен Веселинов

По думите му не трябва да се прави политика с мерките

Той настоя министерствата да започнат да мислят и да предлагат конкретни политики, а не да се бъркат там, където не им работата.

Другото основно направление в документа е създаването на Единна агенция по разходите. Според доц. Чобанов всички тези предложения могат да доведат до един по-стегнат публичен сектор и с ресурсите, които са налични, да се правят по-добри политики и да се намалят някои данъци. В заключение той посочи, че има два пътя за развитие - една динамична гъвкава публична администрация и една държава, която позволява да се постигне ускорен икономически растеж.

Финансистът Никола Филипов посочи, че икономиката е низ от скачени съдове и когато на един сектор се забранява да работи, това води до проблеми в други сектори. Единственият и възможен начин за излизането на кризата е освобождаване ръцете на предприемача, изтъкна Филипов. Той допълни, че предлага пакет от 11 икономически мерки, които освобождават ръцете на предприемача. Намаляването на данъчната осигурителна тежест е един от основните стълбове в развитието на икономиката, каза още той.

Кузман Илиев, който се яви като кандидат-депутат от ВМРО, но остана извън парламента, заяви, че отговорното политически експертно и обществено поведение е ключово за разрешаване на проблемите. Ако няма диалог, прозрачност, визия за това накъде вървим политически има голяма опасност рисковата премия, кредитният рейтинг да се влошат изключително много. Тази криза е исторически по-различна и дойде от полето на производството, посочи той и допълни, че всички мерки трябва да бъдат в посока предлагането и облекчаването на предприемачите.

За запазване на плоския данък, но за сваляне на данък "дивидент" и "уикенд" са от ВМРО

За запазване на плоския данък, но за сваляне на данък "дивидент" и "уикенд" са от ВМРО

Няма инвестиции, спестяванията растат

Той настоя за отпадане на данък дивидент. Илиев настоя държавата да започне да мисли какво ще стане, когато мораториумът върху изплащането на кредитите спре. Оттук насетне има най-различни решения, като може да се мисли за гаранционен фонд, допълни Кузман Илиев.