Повече от 100 икономисти призоваха Европейската централна банка (ЕЦБ) да отпусне 2,5 трилиона евро за засилване икономическото възстановяване на еврозоната от пандемията чрез отмяна на публичния дълг, който държи, информира АФП.

В отворено писмо, публикувано в няколко големи вестника във водещи държави в еврозоната, икономистите отбелязват, че 1/4 от публичния дълг на държавите, които използват евро, сега се държи от Европейската централна банка.

С други думи ние си дължим 25% от нашия дълг и ако трябва да възстановим тази сума, трябва да я намерим на друго място, дали с вземане на нов заем за погасяване на дълга вместо заем за инвестиции, или чрез увеличаване на данъците, или намаляване на разходите, пишат икономистите.

Всички тези три варианта ще засегнат икономическия растеж и ще забавят възстановяването.

Икономистите предлагат ЕЦБ да опрости тези дългове в замяна обещание на държавите да похарчат същите средства за зелен преход и социални проекти, което според тях ще доведе до приемане на пакет от стимули в размер на близо 2,5 трилиона евро.

Такъв ход, смятат те, веднага ще даде възможност на европейските държави за зелено възстановяване, но в същото време ще помогне и за преодоляване на социалните, културни и икономически щети вследствие на здравната криза.

Икономиката на еврозоната се сви с 6,8% през миналата година.

През 2020 г. висш представител на ЕЦБ изключи варианта за отмяна на дълг, като отбеляза, че ще подкопае доверието към еврото.

Икономистите обаче смятат, че няма юридически пречки, а по-скоро е въпрос на политическа воля на европейските лидери да използват валутните инструменти в пълна степен.

Единият от авторите на писмото е Тома Пикети, чиято книга "Капиталът. XXI" го превърна в "рок звезда" в световната икономика.

Писмото е публикувано от Le Monde, El Pais, La Libre Belgique, Der Freitag и Avvenire.