Решението на руското посолство да тиражира определения като "олигофрени и малоумници" по адрес на български граждани нарушава нормите на дипломатическите отношения, постановени от двете Виенски конвенции. Редно е българското Министерство на външните работи да излезе с категорична реакция по случая.

Такава позиция изрази бившият ни посланик в Москва Илиян Василев по повод на обидните квалификации срещу гражданите, които през последните дни се обявиха в защита на пленените от Русия украински моряци - в социалните мрежи и с флашмоб при елхата, поставена от руското посолство при столичния храм "Св. Неделя". Те добавиха върху украсата й хартиени корабчета с имената на задържаните моряци.
В социалните мрежи недоволство предизвика и фактът, че елхата е поставена до храма, където през 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в българската история, финансиран от Кремъл.

"Това е не само обидно, но във висша степен арогантно." - коментира Василев в своя публикация във Фейсбук.

Флашмоб в подкрепа на пленените моряци събра българи и украинци в София

Флашмоб в подкрепа на пленените моряци събра българи и украинци в София

Хартиени корабчета върху руската елха…

По-рано днес руското посолство разпространи публикация от сайт, в която гражданите са наречени "олигофрени и малоумници" и "жълтопаветни русофоби".

"Сигурен съм, че аташето по печата на руското посолство разбира, че препечатването на съдържание от една от многото тотално неизвестни, но хибридни медии, променя статуса на споделеното от "случайно", в споделено мнение на институцията посолство. Тоест вече не е някакъв агент на руско влияние със сайт, който нарича "олигофрени и малоумници" български граждани, а посолството, което изпуска нерви и се ангажира с обидни реплики срещу български граждани. А това никак, ама никак, не попада в границите на поведение, което се предписва по двете Виенски конвенции за дипломатическите и консулски отношения." - подчертава Илиян Василев.

Той посочва, че сред значителна част от българите "Русия и нейното посолство не се възприемат нито като братски, нито като приятелски, а като представители на имперска агресивна сила, която не е способна на нормални, човешки жестове".

"Кой е този "идиот" в руското посолството, който е поискал да издигат елха на площад Света Неделя, което вероятно е най-неподходящото място в София - мястото на доскоро считания за най-трагичен терористически акт, финансиран от Москва. Това е не само обидно, но във висша степен арогантно.

Още на времето им казах, че докато си мислят, че България е само русофили, външната им политика, постоянно ще бъде продукт на оптически самоизмами, без да могат да разберат истинските "чувства" на българската общественост. Именно защото приемат желаното за действително, мнението на купчината русофили за обществено доминиращи мнения.

ПСА (паметника на съветската армия - б.р.) го пазят с жандармерия, "елхата" също, е не могат навсякъде да разположат жандармерия. Утре ще научат, че софиянци няма да позволят да се издигне паметник на граф Игнатиев, в други ден ще разберат, че имат проблем изобщо със запазване на името на улицата на руския дипломат. Така под повърхността на "енергийните" шлемове върви дълбок, естествен, макар и позакъснял процес на ребългаризация на историческата памет, който в Кремъл ще възприемат като ограничаващ руското влияние, а това просто са нормални и логични процеси на себеуважение и самоосъзнаване на българската нация.

Докато Лавров и сие не се научат, че уважението е неизменно предусловие, а подаръците първо трябва да бъдат поискани, народната любов постоянно ще минава покрай руските дипломати в София. И колкото и да се мъчат да обясняват случилото се с ЦРУ, с Брюксел, с фашисти, бандеровци, и прочие "бисери" на мисълта, нещата са прости, българите не искат над своите герои - Левски и Ботев да има други, искат да се чувстват господари в собствената си земя, а не да се оглеждат за "позволеното" и да се задоволяват с по-задни места на трибуната.

Не могат да бъдат русофоби всички, които искат централните улици, най-значимите паметници да бъдат на български герои, царе, дипломати, политици, поети, музиканти, учени, учители, митрополити.
Има много етапи на Освобождението, сега е време на освобождение от освободителите." - обобщава дипломатът.

С реакция в социалната мрежа излезе и дипломатът Стефан Тафров - постоянен представител на България в ООН през 2001 - 2006 и 2012- 2016 г.

"Настоявам Министерството на външните работи на Република България да протестира незабавно и остро срещу обидните квалификации към български граждани и български медии, поместени на официалната страница във Фейсбук на посолството на Руската федерация у нас. Става дума за публикация от български сайт, възпроизведена на сайта на посолството. Това е недопустимо." - посочва дипломатът.

Поведението на руското посолство предизвика вълна от реакции във Фейсбук. Особено възмущение предизвика фактът, че на страницата на посолството се трият коментари, изразяващи несъгласие, без да съдържат обиден или нецензурен език.

"Руското посолство моментално ми изтри коментара (скрийншотнах го, преди да изляза от страницата). И вече не мога да коментирам и да лайквам там! За мен е чест!" - споделя Нина Денева, която е сред участниците във флашмоба.

"Защо трият коментари, в които няма нищо невярно, нито лексиката е неприемлива за стандартите на ФБ? Или всяко мнение, което не възпява червените петолъчки е подложено на изличаване? По Дзержински?!" - пита Ани Бурмова от София.

"Г-н посланик, изразяването на мнение в България е право на всеки неин гражданин и това, че Вие или подчинените Ви не сте съгласни с тях , не е основание за подобен "дипломатичен" език. Вие сте посланик на Русия в суверенна държава и Ваше задължение, както и на служителите Ви, е да уважавате всеки неин гражданин. Ако не поднесете извиненията си пред България, то вие не сте достоен да ходите по нашата земя, защото предците на "олигофрените" са дали на Русия и писменост и религия. Настоявам за официалното Ви извинение." - пише Красимир Бурмов от София.

МВнР не реагира на обидите на руското посолство

МВнР не реагира на обидите на руското посолство

В отговор на запитване от Атлантическия съвет…