Българи и украинци днес окачиха хартиени корабчета в цветовете на украинския флаг върху руската елха в столицата - в знак на протест срещу пленяването на 24-мата украински моряци, задържани на 25 ноември в Керченския пролив от руските гранични сили.

Флашмобът "Свобода за украинските моряци" беше организиран в социалните мрежи, по примера на подобен протест в Беларус, който се състоя пред руското посолство в Минск, съобщават организаторите на събитието.

Протестиращите се събраха в 15:00 ч. при храма "Св. Неделя", където е поставена елхата, дарена от руското посолство. Те носеха плакати в подкрепа на моряците, както и флаговете на България и Украйна. Българско флагче беше поставено на елхата, заедно с хартиените корабчета, върху които бяха изписани имената на моряците. Припомняме, сред тях е и българинът Владимир Варимез.

Българинът Владимир Варимез е първият сред пленените украински моряци, осъден в Крим

Българинът Владимир Варимез е първият сред пленените украински моряци, осъден в Крим

60 дни в ареста…

Скоро обаче на мястото пристигнаха трима въоръжени полицаи с бронежилетки и започнаха да махат всичко, поставено от протестиращите, което предизивика реакции на възмущение както сред участниците във флашмоба, така и в социалната мрежа.

"Българската полиция геройски успя да се пребори с хартиените корабчета и лодки", "Нима някой е направил нещо на елхата. Просто беше доукрасена, нали е наша вече.", " Битката на българската полиция за защита на съвеЦката хибридна елха от хартиените корабчета и лодки", "Все още живеем в Република България, а не в задунайска република. Наясно ли са с това пазителите на реда!", "Чудният дар от Москва заслужава охрана? Защо ли ? Нима не се радва на всеобща любов? Знам, че изпълнявате заповеди, но е позор!!!" - гласят част от коментарите.

Реакция на възмущение предизвика и фактът, че украсената в съветски стил елха е поставена именно при храма "Св. Неделя", където през 1925 г. подкрепяната от Съветския съюз Българска комунистическа партия организира най-кървавия атентат в българската история. Част от украсата е голяма червена петолъчка - точно като популярния комунистически символ, макар че у нас комунистическата символика официално е забранена.

Снимка от събитието, вече обикаля Украйна, съобщи във Фейсбук Олена Коцева - председател на сдружението "Мати Украина". Чрез социалната мрежа тя предаде и лични благодарности към участниците в днешния флашмоб от Евгения Ейдер, майка на 19-годишен моряк - един от 24-мата пленени в Керченския пролив.

Припомняме, Европейският съд по правата на човека задължи Русия да предостави информация за местонахождението и състоянието на пленените моряци, да осигури лечение на ранените. Наред с това съдът постанови Русия да върне всички военни от трите кораба в Украйна.

Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците

Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците

Съдът е задължил Русия да даде информация и да ги върне...

За връщането на моряците в родината им призоваха Европейският съюз и НАТО.
Такива апели бяха отправени също от САЩ и редица други страни.

Същата позиция беше изразена от българската държава в лицето на президента и правителството.

Bellingcat уличи Русия в лъжа по казуса с превземането на трите украински кораба

Bellingcat уличи Русия в лъжа по казуса с превземането на трите украински кораба

„Бердянск“ е обстрелван в неутрални води…