Ескалацията във войната Русия-Украйна е с цел Владимир Путин да изплаши обществата. А думите на руския президент, че ще използва ядрената триада са с цел да се изплашат страните от Запада, включително и България. Така бившият посланик на България в Москва Илиян Василев коментира ситуацията пред бТВ.

Той постави под съмнение сигурността на българските власти, че няма опасност за нас. "Путин се бори буквално за собствения си живот", смята посланикът. Причината - "Русия живее върху насилие, територията е голяма и не може да се усвои икономически, за да се осигури равно благоденствие за всички жители".

Големият въпрос е кой ще спечели войната и какво ще стане с Русия след тази война, посочи Илиян Василев.

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Никой не иска война в света, освен Путин

Той смята, че дори да се дадат територии от Украйна за Русия, руският президент "няма да миряса".

В заключение той коментира преговорите с "Газпром" за природен газ.

Василев смята, че досега България е трябвало да се диверсифицира. "Има фалшиви лозунги и президентът Румен Радев и процарските кремълски партии изтъкват аргумент, че не трябва да се намесваме във войната в Украйна. Не само сме се намесили отдавна, България и правителството на Бойко Борисов е виновно, защото построихме най-големия обект - Балкански поток, и години давахме 7-8 млрд. долара за енергийни суровини на Русия", поясни той.

Илиян Василев смята, че можем без руския газ.

Кабинетът ще каже "да" на санкции срещу Русия, не преговаря с "Газпром"

Кабинетът ще каже "да" на санкции срещу Русия, не преговаря с "Газпром"

МВР има информация, че мигрантите намаляват

От своя страна Дмитрий Кочановски, член на политическия съвет на партията на народната свобода ПАРНАС, коментира пред бТВ, че след обявената от Владимир Путин мобилизация руснаци, на възраст около 25-30 г., са тръгнали да бягат от страната, главно към Грузия. По думите му основният поток е през Истанбул.

Подписването на повиквателната означавало, че веднага отиваш на фронта. По руската телевизия съобщавали, че мъжете ще минават през подготовка, но мъжете знаели, че не се минава подготовка, а се отива направо на фронта, с въоръжение каквото има.

Самият Кончаловски също очаква призовка, но не възнамерява да я подпише, а да замине при роднини в Беларус.