Народно събрание С един месец да се удължи срокът за работата на временната парламентарна комисия, която разследва твърденията, че БСП е била финансирана от режима на Саддам Хюсеин, решиха депутатите.

След едночасови дебати и прегласуване 117 народни представители приеха предложението на Михаил Миков комисията да работи още един месец. 67 гласуваха против, а 7 се въздържаха.

Тошо Пейков, който предложи удължаването на срока, настояваше то да е 2 месеца. От левицата възразиха, че комисията не върши работа и от това удължаване няма смисъл.
Според Пейков обаче именно червените пречат на работата на “Петролгейт” чрез процедурни хватки.

Николай Чуканов заяви, че комисията ще работи да 22 юни, а не до 22 юли, заради сделка между НДСВ и БСП.
По думите му НДСВ са се съгласили на един месец в замяна на което БСП нямало да повдига повече въпроса за комисия за царските имоти.

Лидерът на "Оборище" Тошо Пейков заяви още, че лично е чул как председателят на БСП Сергей Станишев в пленарната зала е предупредил колегата си от НДСВ Станимир Илчев, че ако срокът за работата на комисията "Петролгейт" не се удължи само месец, Коалиция "За България" ще постави въпроса за формирането на временна комисия по скандала около АЕЦ "Белене".

От своя страна Илчев отвърна, че не е разговарял по този въпрос през последните седмици, но не открива в думите му заплаха.
Ако е имало заплахи, те не са взети предвид при оформянето на позицията на НДСВ, изтъкна той.
Станишев коментира с мен доколко е рационално по информация в печатни издания да се сформират анкетни комисии, каза още той.
Според него, това, което се появи за АЕЦ "Белене", по никакъв начин не е съпоставимо с публикациите в иракския вестник.

По думите на Пейков в архивите на Външно има доказателства за връзките на БСП с партията на Садам Хюсеин БААС.
По времето, когато Първанов е бил председател на БСП, в посолството ни в Ирак е получена покана червените депутати Илия Баташки и Иван Зънзов да посетят страната.
Зънзов е заявил, че е член на ръководството на БСП и е получил от Първанов правомощия за активизирането на връзките между левицата и БААС. Според него ръководството на БСП смятало, че може да се изготви проектопротокол за сътрудничество между двете партии.
Моите изводи са, че до осребряването им с петрол, има само една крачка, изтъкна Тошо Пейков.

Според лидера на "Оборище" и Велко Вълканов имал подобна покана и е посетил Ирак.
От БААС му поели пътните разноски, а той се отчитал пред Първанов.
Другарю Първанов, от срещата с ръководството на БААС беше заявена готовност да се активизират отношенията, включително и чрез покана от страна на БСП към председателя на БААС да посети България. Стана въпрос и с международните си контакти да инициираме мерки за отмяна на ембаргото срещу Ирак, се казва в отчета, твърди Пейков.