Депутати от „Коалиция за България" обвиниха колежката си от НДСВ Антония Първанова в явна манипулация.

Те отрекоха да са се подписвали под документ, подкрепящ създаването на специален фонд, който да управлява средствата по програма „Ин витро".

Коалицията е отхвърлила предложението за създаване на подобен фонд и никога не е давала съгласието си това да се случи под формата на самостоятелно юридическо лице с 4 нива на управление.

Според тях по този начин средствата за „Ин витро" ще бъдат изгубени за създаване на административни нива за управление, вместо да бъдат целево насочени към нуждаещите се семейства.

Депутатът Антония Първанова си е позволила без тяхното съгласие и одобрение да създаде закон, който да бъде приет и одобрен към Закона за държавния бюджет за 2009 г., който вече е приет.

Припомняме, на вчерашните дебати по Бюджет 2009 НДСВ се разсърдиха, че предложението за съдздаване на фонда не бе прието.
Така отпуснатите пари за „ин витро" ще се разпределят от здравното министерство.

По-рано днес здравният министър Желев гарантира, че именно пациентските организации ще имат достъп до парите, отпуснати по Програма „Репродукция" като част от общата Програма за борба със стерилитета.