Този бюджет запазва бедността и слабото развитие, категоричен е в оценката си Мартин Димитров от СДС.

България влиза в ЕС и хората очакват по-добър живот, но с тази политика на тройната коалиция няма да бъдат достигнати европейските стандарти.
И това е най-големият проблем на този бюджет, поясни Димитров.

Сред пречките за развитието, конкретизира той - ще са нереформираните сфери като здравеопазване, образование, социално сфера , които продължават да тежат и също данъчно осигурителната тежест, която остава много висока.

10% корпоративен данък не е достатъчно, защото има много други данъци, които се увеличават, смята Димитров и посочи, че активите се увеличават за две години напред, което ще натежи много на обикновения човек в България, ще има по-скъпи винетни такси, увеличават се данъчните оценки с 20%, което ще доведе до по-висока такса смет и по-висок данък сгради, по-високи такси при покупко-продажба на имоти, въвеждат се акцизи върху тока, кокса и въглищата за бизнеса -всичко това по думите му ще бърка все по-дълбоко в джоба на българина.

Рисковете през 2007 година по мнението на Димитров са много сериозни и особено тревожното е, че администрацията не е подготвена по отношение на европейските фондове и нищо не е така, както трябва - нито има акредитирани институции, нито има указания за кандидатстване пред европейските фондове, нито има проекти, каза Димитров.
Той е категоричен, че страната влиза изключително неподготвена в ЕС.

Според Мартин Димитров е съмнително доколко министерството на отбраната има наистина нужда от повече средства.
„Казват, че тези пари им били за модернизация, но нека конкретизират", поясни Димитров и заяви, че по подобен начин не трябва нито да се искат, нито да се дават пари.

Той добави, че е подобно положението и с ведомството на Емел Етем, която трябва точно да каже какви са тези космически изследвания, които ще прави и каква е ползата от тях.
10 милиона лева за космически изследвания е сериозен разход и трябва първо да се убедим, че има полза от него, за да се дават бюджетни пари, заяви Димитров.

Депутатът изтъкна още като слабост на бюджета мерките за социална политика.
„Още от комунизма бяха изядени и унищожени всички пенсионни фондове, което доведе до тежка ситуация и тя се задълбочава от тежкото демографско положение в България - броят на работещите и на пенсионерите е приблизително еднакъв и единственият изход от тази ситуация е висок икономически растеж, което проектобюджета не осигурява", посочи още СДС-депутатът.

Той подчерта, че за да има по-висок икономически растеж, са нужни по-ниски данъци, реформи и разумна политика.

Само с висок растеж на икономиката може да се прави истинска социална политика, а не да се вдигат пенсиите с 4 лева , изтъкна Димитров.

В проектобюджета по мнението на Димитров е заложена ниска инфлация.
Като се има предвид увеличението на акцизите и високите данъци, инфлацията според Димитров ще надхвърли 6.5 процента.

Това според него ще доведе до трудности при въвеждането на еврото, тъй като според него България има много реален шанс да не се справи с критерия за ниска инфлация.

Заради очертаващата се по-висока инфлация от заложената в проектобюджета, предвиденото в него увеличаване от първи юли на заплатите с 10%  и на пенсиите с 8.5 % ще бъде изядено, предупреди Димитров.

Според него тези увеличения на пенсии и на заплати не са достатъчни защото базата е много ниска - средната пенсия е 115 лева, а средната заплата - 400 лева. По мнението му за да се вдигнат заплатите, са необходими две неща - растеж на икономиката и подобряване на ефективността на разходите.

В това отношение управляващите също са укорими. „Това правителство обеща 10-процентно намаление на бюрокрацията и по-ефективна администрация и се провали в това си обещание", каза Димитров.

В момента администрацията е в много лош вид, тъй като правителството не си върши работата, не успя да я преструктурира, не можа да я засили така, че страната да влезе в ЕС със силна администрация, коментира Димитров.

Според него е нелепо да се говори, че управляващите водят дясна политика. Каква политика водят, не мога да определя, защото е доста объркана, спорадична и имат лоша за България линия на поведение, обобщи Димитров.

Междувременно, около 13.30 приключиха докладите на шефовете на парламентарни комисии по бюджета и председателстващият Корнезов даде начало на изказванията на депутати.

По предварително направена схема БСП разполага с 60 минути, НДСВ с 45, ДПС - 35, ОДС, ДСБ, БНС, и Атака по 25 минути и независимите депутати - общо 25 минути.