Конституционният съд може да бъде сезиран за отнемане регистрацията на ДОСТ. Това обяви Румен Петков, заместник-председател на АБВ, в ефира на Нова телевизия.

Той бе категоричен, че ако институциите, които имат право да сезират Конституционния съд - правителство, президент, главен прокурор, не го направят, това щяло да бъде много лошо за институциите.

"Липсата на институционална намеса води до тази вътрешна ескалация и до спекулация", коментира Петков. Той визира случаите със запалването на предизборни автобуси, размятането на писма.

Няма турска намеса в изборите, категоричен Местан

Няма турска намеса в изборите, категоричен Местан

Има комунистическа пропаганда, подчерта той

Липсата на институционална намеса означава липса на държавност. Тази липса на държавност не започва сега. Петков коментира, че разбира мълчанието на БСП по темата с изборите в Турция и визира целувката на Орлов мост между Станишев и Местан, както и неадекватната позиция на ГЕРБ, която получи подкрепата на Местан на президентските избори.

"Институционалното мълчание не го разбирам", заключи Петков.

Потрошиха партиен автобус в Разград

Потрошиха партиен автобус в Разград

Полицията и прокуратурата разследват

"Ние като коалиция няма да тръгнем да забраняваме други партии и наши политически конкуренти. Ние смятаме, че държавните инстутици имат задължително грижата да създадат избори по правила, политическа дейност на политическите партии по правила и санкциониране и отстраняване на тези, които не ги спазват", заяви от своя страна лидерът на Д-21 Татяна Дончева.

По думите ѝ, тази позиция на държавата ще даде сигурност. Според Дончева ДАНС в оставащата седмица до изборите - ако трябва да отстранява някого - ще го отстранява. Така самият факт, че започва процес, че се събират доказателство кой агитира, с какъв език, с какви призиви, ще изпълни своята роля и значение.

"Не е въпрос политическите партии да използват популистки момента", категорична бе Дончева.