България трябва незабавно да предостави реална военна помощ на Украйна! Ние оценяваме предложението, направено от президента Радев за предоставяне на "каски и бронежилетки за цивилното население" като цинично и обидно за украинския народ. Като народни избраници, Вашето мълчание по този въпрос за нас е безотговорно и недостойно. 

Това се казва в обръщение до народните представители от 47-то Народно събрание, подписано от десетки български интелектуалци.

Позицията е подкрепена от Иван Сотиров, Горан Благоев, Евгени Михайлов, Васил Свиленов Геогиев - Васко кръпката, Даниела Горчева, Д-р Любомир Канов, Ибрахим Рунтов, Проф. Евелина Келбечева, Проф. Вили Лилков, Жеко Стоянов, Кап.I-ранг Васил Данов, Николай Ненчев, О.з.ген Съби Събев, Проф. Милена Стефанова, Николай Василев, Нора Кавалджиева, Доц. Момчил Дойчев, Георги Боздуганов, Стойко Стоянов, Доц. Валерия Кардашевска, Иван Бутовски, Красен Станчев, Айгюл Джамбазова, Христо Кирчев и Спас Димитров.

Радев: Няма да допусна въвличането на България във война

Радев: Няма да допусна въвличането на България във война

Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници, каза държавният глава

В писмото си, те настояват, че предоставянето на оръжие за защита на украинското небе и земя от агресора ще бъде не само израз на солидарност с Украйна, но и категорично действие в защита на българския национален интерес.

В този съдбовен момент ние имаме уникалната възможност да съчетаем проявата на солидарност с ударна подмяна на морално остарялото съветско въоръжение с модерно оръжие, което е съвместимо и годно за реализиране на колективната ни сигурност в рамките на НАТО. Словакия получи първите компоненти на американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", а ние ревниво пазим съветските реликви като спомен от хомота стар, защото Вие нямате куража да се противопоставите на предателския натиск на тези политици, които още се кланят на московския си господар, възмущават се интелектуалците. 

Спецпрокуратурата проверява Гунчева дали подбужда война срещу България

Спецпрокуратурата проверява Гунчева дали подбужда война срещу България

Проверката е по чл. 98 от Наказателния кодекс

Има моменти, в които човек не може да бъде безучастен. Когато има сблъсък между злото и доброто, между хуманизма и безчовечието, между насилника и жертвата, не може да заемеш неутрална позиция, защото така ставаш съучастник на насилника, убедени са те.

Подписалите припомнят и събития от най-новата ни история, като датата 5 септември 1944г., когато "България беше нападната и окупирана от Сталин, въпреки че поддържаше дипломатически отношения със СССР", а също и спасяването на българските евреи, когато "български народни представители застанаха в защита на българските евреи без да се уплашат от Гестапо и така...те изпълниха своя дълг към България и човечеството.

Правителството не коментира дали Лойд Остин ще иска въоръжение от България

Правителството не коментира дали Лойд Остин ще иска въоръжение от България

Предстои среща на Кирил Петков с Лойд Остин

Припомняме, че официалната позиция на властите ни е, че няма решение страната да изпраща оръжие на Украйна.

Специализираната прокуратурата обаче започна проверка по сигнали на граждани за думите на депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, които предизвикаха и международна реакция. Проверката е дали Елена Гунчева е извършила престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98), съобщават от обвинението. Думите на Елена Гунчева всъщност за публични - нейна позиция във "Фейсбук" от 18 март.

Бих искала да предупредя официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и боеприпаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизма за двустранния диалог, който засега и без това е влошен. Това заяви миналата седмица руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

Няма да гоним Митрофанова, въпреки че се месила във вътрешните ни дела

Няма да гоним Митрофанова, въпреки че се месила във вътрешните ни дела

Допълнителна помощ за Украйна освен хуманитарната подкрепа не е обсъждана

На 18 март българското външно министерство обяви десет руски дипломати за персони нон грата с традиционната формулировка ("дейности, несъвместими със статута им") и им даде 72 часа да напуснат страната. От посолството на Русия в София възприеха това "като изключително неприятелски акт", като подчертаха, че руската страна си запазва правото да отвърне.