Специализираната прокуратурата е започнала проверка по сигнали на граждани за думите на депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, които предизвикаха и международна реакция.

Проверката е дали Елена Гунчева е извършила престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98), съобщават от обвинението.

Думите на Елена Гунчева всъщност за публични - нейна позиция във "Фейсбук" от 18 март.

"Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", пише Гунчева.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев вече реагира - подобни изяви са недостойни и недопустими за депутат, а призивът към насилие не може да бъде оправдан по никакъв начин.

Остра международна реакция предизвика публикация на Елена Гунчева

Остра международна реакция предизвика публикация на Елена Гунчева

Посланиците у нас на страните от ЕС и още 8 държави осъждат изявата на депутата

Членът от Наказателния кодекс гласи:

Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

(2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.