Предложението на Радан Кънев за подкрепа на евентуална втора президентска кандидатура на Росен Плевнелиев е тежък удар върху Реформаторския блок (РБ). Това мнение изрази в Русе председателят на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева, цитирана от кореспондента на БГНЕС.

Припомняме, че на брифинг вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев призова десните да се обединят около Плевнелев за нов мандат. Самите ДСБ застават зад такава евентуална кандидатура. Минути по-късно държавният глава се разграничи от изявлението на Радан Кънев.

В медиите се появиха твърдения, че Плевнелиев дори коментирал, че поведението на ДСБ е недостойно и той вижда в дъното на тази лоша интрига „старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов".

В Русе Меглена Кунева сподели, че не разбира защо това е направено без да е проведен разговор с Плевнелиев. Според нея това не отговаря нито на политическите, нито на човешките правила.

 „Президентът разчете зад този ход много тежка политическа интрига. Аз не смятам, че хората, които са стигнали до ниво ръководители на съответните партии, са недостатъчно умни. Ако това не е политическа глупост, какво друго би могло да бъде”, коментира Кунева. Тя разбирала мотивите на държавния глава да се изкаже по този начин.

Меглена Кунева смята, че въпреки че изглеждало, че Плевнелиев е първата жертва на подобна интрига, дълбоката цел била всъщност Реформаторският блок. Според нея това рефлектирало по-тежко върху блока, отколкото върху президента.

Партията на Кунева отказвала да влиза в интриги. Тя е категорична, че няма да променят поведението си и няма да играят нито с интриги, нито с омраза, нито пък със съдбата на България.

Меглена Кунева се зарече да продължи да прави всичко възможно Реформаторският блок да остане единен.