България е изпратила искане за оферти до седем страни за 16 нови или употребявани изтребители, за да замени остарелите си съветски изтребители МиГ-29. Това са съобщили от Министерството на отбраната пред "Ройтерс".

Световната информационна агенция отбелязва за читателите си по света, че черноморската страна, която се присъедини към НАТО през 2004 г., е поискала предложения за доставка на бойни самолети от САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция.

Марешки иска оставката на Каракачанов заради изтребителите

Марешки иска оставката на Каракачанов заради изтребителите

Обяснява, че няма новина за потенциална въздушна атака срещу нас

През миналия месец българският парламент одобри план за закупуване на изтребителите. България планира да ги придобие на два етапа като част от опитите за подобряване на съответствието със стандартите на НАТО.

Около 1,8 млрд. лева ще бъдат заделени за първите осем изтребителя, както и за наземно обслужване, обучение на екипи и тригодишна първоначална интегрирана логистична подкрепа.

Потенциалните изтребители включват F/A-18 Super Hornet на американския самолетостроител "Боинг", "Грипен" на шведската "Сааб", "Рафал" на френската Dassault и F-16 на американската "Локхийд Мартин" или германски "Юрофайтър", както и употребявани Ф-16 от Португалия и Израел и италиански "Юрофайтър", са уточнили от военното министерство.

София иска от производителите да предоставят оферти до 1 октомври.

Каракачанов: Русия ще ремонтира изтребителите ни

Каракачанов: Русия ще ремонтира изтребителите ни

"И логиката е правилна"

НАТО насърчи своите членове от Източна Европа да развиват, купуват и експлоатират ново военно оборудване на западния военен алианс.

Някои източноевропейски страни членки, които някога бяха сателити на СССР, все още разчитат на руски военни самолети - например две трети от полското военно оборудване датира отпреди 1991 г.

Въпросът за това какви бойни самолети да бъдат закупени доведе до спорове в продължение на повече от десетилетие в България.

София има за цел да повиши годишните си разходи за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната до 2024 г., отбелязва "Ройтерс".