И синдикати, и икономисти са уверени, че не може да се изпълни искането на Обединените патриоти за увеличаване на минималната пенсия до 300 лв.

Припомняме, такова изявление направи вчера Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента. Разговорът беше иницииран от Нинова като част от поредицата срещи с парламентарно представинети политически сили след обявената оставка на премиера Бойко Борисов и във връзка с политическата ситуация и Бюджет 2017 г.

В студиото на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че минимална пенсия от 300 лева означава преструктуриране на целия пенсионен модел. Въвеждането на един такъв праг ще доведе и до редица несправедливост спрямо всички пенсионери, които получават 301 лева пенсия.

Според Димитров не е времето сега да се прави една такава промяна и едно подобно решение в момента да се предлага е чист популизъм. Такова е мнението и на икономиста и бивш министър на НДСВ Николай Василев. По думите му всеки може да говори и за 600 лв. минимална пенсия, но това е абсолютно нереалистично и вредно.

"За да се увеличи двойно минималната пенсия трябва да се увеличи двойно брутния вътрешен продукт, което вероятно ще стане след 6 години, но не и днес", коментира Николай Василев.

Николай Василев заяви, че 2016 г. и 2017 г. трябва да завършат с бюджетни излишъци, а не да се харчи с дефицити.