Оставката на екоминистър Нено Димов поискаха протестиращи пред сградата на министерството на околната среда и водите в София, съобщи bTV.

Водата край Босилеград е замърсена с тежки метали, местните излизат на протест

Водата край Босилеград е замърсена с тежки метали, местните излизат на протест

Животните отказвали да пият от водата

Протестиращите са от западните покрайнини. Те обвиняват в лъжа Нено Димов за това, че казал, че няма проблем със замърсяване на водата в региона на Босилеград.

През декември 2018 година недоволните изразиха съмнението си, че от сръбските мини се изливат безконтролно води със съдържание на тежки метали, които попадат в притоците на местната река. От нея тежките метали отиват в река Струма. Протестиращите се притесняват, че ще това ще доведе до екологична катастрофа не само в Босилеград, но и в Кюстендилска област.

Река Драговищица е чиста, успокоява Нено Димов

Река Драговищица е чиста, успокоява Нено Димов

По думите му няма наличие на тежки метали

Според организатора на протеста Димитър Куманов във водата тече пяна.

По думите му през 2016 г. България не е спазила срока за отговор дали ще участва или не в Конвенцията за трансгранични оценки. Сърбите са поискали отговор дали ще участваме, или не, а ние не сме предоставили информацията съгласно конвенцията и допълнителните решения към нея.

"Вследствие на това "ръцете на сърбите са били развързани" и са започнали да правят в техния район каквото искат", коментира Димитър Куманов.

Нено Димов разговаря с босилеградчани, искали оставката му

Нено Димов разговаря с босилеградчани, искали оставката му

Кюстендилци са уплашени и от проучване в мина "Злогош" за добив на злато

Припомняме, оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов бе поискана още на 7 август 2017 г.
Тогава пак имаше обвинение в лъжа от жители на Балчик, Каварна и Шабла. Според премиера Бойко Борисов от МОСВ умишлено са смесили съдържанието на съществуващ нормативен документ и бъдеща заповед за обявяването на защитена зона "Комплекс Калиакра", с което са предизвикали протестите.

На 20 септември 2017 г. оставката на Димов бе поискана заради отхвърленото от депутатите президентско вето върху промените в Закона за околната среда.

На 23 ноември 2017 г. други екоактивисти поискаха оставката на Нено Димов по друг казус. В отворено писмо до премиера Борисов от коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" заявиха, че служители на МОСВ са извели невярна информация и снимки за проведена официална среща между представители на коалицията "Да спасим Кресненското дефиле" и представители на Европейската комисия.