Искат оставката на председателя на Общинския съвет в Благоевград, съобщава БНР.

Лидерът на "Демократи за силна България" в Благоевград Калоян Ханджийски го обвини в авторитарно поведение, системно нарушаване на правилата за работа на местния законодателен орган и явна конфронтация с кмета.

Кризата в местната власт в града започна с решението на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета Румен Томов. Скоростно насрочената сесия за избор на изпълняващ длъжността кмет в условията на съдебни обжалвания доведе до срив в личните отношения между кмета Томов и председателя на Общинския съвет Андон Тодоров.

Преди дни двамата са признали, че са спрели да комуникират помежду си. Така на днешната редовна сесия местният лидер на "Демократи за силна България" поиска оставката на председателя на Общинския съвет.

Административният съд в Благоевград отмени отстраняването на Румен Томов като кмет

Административният съд в Благоевград отмени отстраняването на Румен Томов като кмет

Не е известно дали ОИК ще обжалва...

Според него противопоставянето в последните два месеца уронва престижа на Общинския съвет.

Според съветниците обаче няма конкретика в аргументите на искането. Освен това те изразиха опасения, че това би задълбочило кризата в местната власт. Точката беше отложена за ново разглеждане на следваща сесия.

От своя страна Андон Тодоров заяви, че мотивите за исканата му оставка са смешни. Това са едни лъжи във връзка с един казус, който е познат в цяла България, и вече настройката е следващи избори, коментира той.

Благоевград вече е без кмет – прекратиха мандата на Томов

Благоевград вече е без кмет – прекратиха мандата на Томов

ОИК заседава 3 часа...