Независимият депутат Велизар Енчев ще внесе проект за декларация на Народното събрание за отказ от враждебни действия срещу Руската федерация.

Това стана ясно по време на брифинг, в който участваха част от представителите на организациите, подкрепили проектодекларацията. Сред тях са Съюзът на патриотичните сили и защита, Съюзът на офицерите от запаса, Асоциацията на военните разузнавачи, Съюзът на парашутистите, Национално движение русофили, Асоциация на разузнавачите.

Припомняме, че миналата седмица се разрази скандал относно евентуалното участие на страната ни в обща черноморска флотилия с Румъния и Турция срещу Русия. Тази информация се появи след изявление на президента Росен Плевнелиев с румънския му колега.

Премиерът Бойко Борисов се вбеси и обяви, че ако военният и външният министри са договаряли нещо подобно, ще ги прати те да ходят да воюват. Той е категоричен, че не желае да вижда военни кораби в Черно море. Стигна се дотам, че президентът бе принуден да опровергава участието на страната ни във военна флотилия в Черно море. Ставало дума за учения на НАТО в Черно море.

Васил Василев от Общобългарски комитет Васил Левски представи проекта за декларацията и мотивите към нея.

Проектът на декларация предвижда територията, въздушното пространство и териториалните води на България да не бъдат използвани като плацдарм за извършване на враждебни действия или въоръжени акции срещу територията на Руската федерация, както и срещу руски самолети, кораби и други обекти, намиращи извън българските сухоземни, въздушни и външни граници.

Този ангажимент от наша страна се предвижда да е валиден, докато Русия не обяви противното.

Според вносителите на проектодекларацията така страната ни щяла да се превърне във важен стабилизиращ и миротворчески фактор, особено в Черноморския регион и на Балканите.

„Предложението означава от българска територия и териториални води да не бъдат изстрелвани ракети, насочени срещу Русия. То предполага, че Русия също няма да използва военна сила срещу България”, коментира още Васил Василев.