Опозицията иска парламентарно разследване на смъртта на Ахмед Емин.
Вече са събрани 20 депутатски подписа на искането и инициаторите Яне Янев, Димитър Абаджиев и Лъчезар Иванов са убедени, че скоро подписите ще станат 48, за да бъде внесено искането.

„Смъртта на Ахмед Емин, независимо дали е убийство или самоубийство, дали е самостоятелно решение на починалия или е под психическа и физическа принуда - има ясна политическа мотивировка", се казва в мотивите на искането за временна парламентарна анкетна комисия.

Яне Янев зави, че парламентът трябва да създаде такава комисия, която да даде отговори на въпроси като: Ахмед Емин имал ли е трудов договор и длъжностна характеристика към него, подписан от председателя на ДПС; публичните финанси, постъпили в касата на ДПС от държавната субсидия изразходвани ли са правомерно; Ахмед Емин разпореждал ли се е с други средства, освен с държавната субсидия.

Опозицията настоява анкетната комисия да даде отговори и на въпросите каква е била касовата наличност в сейф и по банкови сметки, с които Ахмед Емине е оперирал и констатирани ли са липси и злоупотреби; кой в ДПС е осъществявал пряк контрол върху дейността на Ахмед Емин и подписваните от него банкови нареждания, фактури и други счетоводни и финансови документи; с Ахмед Емин осъществявани ли са беседи и контакти чрез технически средства или СРС-та и бил ли е той съпричастен към тайни служби.

Сам ли е написал предсмъртното си писмо или под организирано и предварително планирано въздействие, се настоява още да отговори анкетната комисия.

„Хората не умират без причина и без обяснение. Недопустимо е смъртта на човек, изпълняващ особено съществена функция в партията - мандатоносител и лично отговарящ за публичните финанси - държавната субсидия на ДПС да бъде набързо потулена или използвана за политически спекулации с користна цел", заявяват още инициаторите на искането за парламентарна анкетна комисия.

Яне Янев каза, че ще искат комисията да бъде заставена на паритетен принцип от девет депутати - от всяка парламентарна група по един плюс един независим.

Лъчезар Иванов каза, че освен поставените в искането 10 въпроса, трябва да се каже на обществото истината за откритите суми в касата - на каква стойност възлизат и дали банкнотите от 200 евро не са броени по 20 евро; дали бандеролите на парите са от български банки или други; дали тефтерчето е цяло, дали не е имало откъснати страници и взети ли са отпечатъци от него, уточни Лъчезар Иванов.

Ако някой от управляващите иска да блокира създаването на такава комисия, значи е гузен, каза Яне Янев.