От партия "Изправи се, Мутри вън", която влиза в бъдещия парламент, са съгласни и предлагат - при развъртането на мандатите - ако не се случи първи или втори кабинет - служебното правителство да стане редовно, защото хората го харесват, а те го харесват - защото върши работа. Това заяви един от съпредседателите Мая Манолова след Коалиционен съвет на партията. Целта - избягване на правителствена криза. "Служебните министри се ползват с огромно доверие, ясно е кои са, свършиха добре своята работа - проведоха добри избори", обоснова се Манолова.

"Това решение, подейства като топлинен удар на Бойко Борисов, не е ясно защо той толкова се страхува от служебно правителство, а не от опцията в България да няма кабинет", каза още Манолова, пояснявайки, че именно той упорито избягва парламентаризма и нарича депутатите безделници. В тази връзка партията на Мая Манолова и Николай Хаджигенов вижда три възможности - кабинет, предложен Слави Трифонов, кабинет, предложен от друга партия, третото решение - служебният кабинет.

Манолова предлага служебното правителство да стане редовен кабинет

Манолова предлага служебното правителство да стане редовен кабинет

С поведението си големите политически сили можели да ни тласнатв политическа криза

Кабинет, предлаган от ГЕРБ и ДПС, няма да подкрепяме, категорични са от Изправи се, Мутри вън.

Министерски съвет, правителството на България не е столова, в която се разпределят порции, нашата коалиция не желае постове, кресла, а управление, което да започне да решава проблемите на българските граждани. Ние сме по работата - асистентска грижа, малките фирми са проснати по очи, очакват финансова помощ от българската държава, съдебната реформа, Комисията по ревизията, хората трябва да знаят истината. Всичко това може да бъде свършено", поясни Манолова.

Те са готови да отидат в парламента: "Никога не сме бягали, не сме били бежанци и саботьори, ще бъдем в пленарна зала и ще искаме дебат, искаме публично пред светлината на прожекторите, да ни дадат отговор, не в телевизионни изявления. Яснота в дебата, мястото му е в пленарна зала, ще участваме в него и ще преценим нашата позиция", казаха още от коалицията.

Не сме в телевизионна република, в която някой обявява нещо, а друг му отговаря по телевизията. Дебатът за съставяне на кабинет трябва да се води от парламента - на най светлото място, с аргументи, ще участваме в дебата, отговорите - приоритетите на българския народ, ако бившият премиер на народа не знае - да му кажем - доходи, съдебна реформа, пенсии, здраве. Обещали сме да намерят място в неотложните действия на следващия кабинет, каза още Мая Манолова.

Само България и Нидерландия се бавят с плановете си за възстановяване

Само България и Нидерландия се бавят с плановете си за възстановяване

Още не са ги представили пред ЕК

Арман Бабикян добави също, че искат разговор за политики. Томислав Дончев, Кирил Ананиев, да отговорят защо не е внесен Плана за възстановяване и развитие, бившият премиер се закахърил, че планът не се внася. Изведнъж се оказва, че това е наша работа, коментира той.

Пред нас лежи програмата - нищо не се казва за правосъдната реформа, за Иван Гешев, за преизчисляване на пенсиите, за преодоляване на здравната криза, категорични са от "Изправи се, Мутри вън".

Нашата партия иска да има нормални разговори, а не монолози от екрана, призова Бабикян.

Ангажимент на големите партии е да проведат разговори, под светлината на прожекторите, предлагаме третия вариант, който ще спаси държавата от криза - служебното правителство, което има подкрепа от български граждани, ще го подкрепим, която и партия да го предложи, заключи Мая Манолова.

Много жалко за всичко, не само за Бойко Борисов, за всички, които си представят българското правителство като трапезария, хората бяха по площадите, не за някой да разпределя властта като порции, аргументира се още тя и даде за пример -това правителство е започнало промени в ББР, "Автомагистрали". "Правителството върши работа, хората го подкрепят, ясно е кой го харесва. Ако големите партии не предложат подкрепа, това е добро предложение - което се харесва на хората, защото в него има почтени хора, които вършат работа", смятат още от коалицията.