От реалната Американска търговска камара в България подкрепят Инициативата "Три морета" и домакинството на България, съобщиха от организацията.

Писмото им е малко след като на мейла ни беше получен гневен текст от: "Американо-Българска Търговска Камара", във Вашингтон, регистрирана съгласно законовите разпоредби на САЩ. Мисията и целите на организацията са тясно свързани с разкриването на възможности за по-доброто търговско сътрудничество между България и САЩ.". 

От Американо-българската търговска камара били изключени от евроинициативата "Три морета"

От Американо-българската търговска камара били изключени от евроинициативата "Три морета"

Искат обяснение от президентството ни

В последвалото писмо от Американската търговска камара в България уверяват, че подкрепят Инициативата на "Три морета" и домакинството на България на Срещата на високо равнище и бизнес-форума, които ще се проведат на 08-09 юли 2021 г. в София.

Уверенията им са, че още от 2018 г., с общата декларация на Американските камари, чиито държави са част от Инициативата "Три морета" подкрепят европейската инициатива.

Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"

Радев търси подкрепата на САЩ за "Три морета"

Очаква се САЩ да подкрепят фонда с дарение от 1 млрд. долара

При домакинството на България през 2021 г. Реалната Американо-българска камара е съорганизатор на бизнес-форума, наред с Министерство на икономиката, Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Българската банка за развитие.

Заканите и недипломатичния тон, изразени в предишното писмо от организация със същото име, е позиция на друга организация, базирана в САЩ, става ясно от писмото на двустранната икономическа организация.

Създаваме мрежа от агенции в областта на иновациите за инициативата "Три морета"

Създаваме мрежа от агенции в областта на иновациите за инициативата "Три морета"

Президентът обсъди идеята с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации

Като използват повода от Американската търговска камара в България (АмЧам) припомнят, че АмЧам обединява над 300 американски, български и мултинационални компании в страната за своите над 25 години в България.

Те изреждат и приоритетите на организацията за 2020-2021 г., които са: Устойчива бизнес-среда и върховенство на закона, Дигитална икономика и иновации, Образование и развитие на човешкия капитал, Регионално и трансатлантическо сътрудничество.

Инвестициите на САЩ в България са в размер на поне 4,5 млрд. лв. и са съсредоточени в сектори като производство, енергетика, селско стопанство, търговия и ИКТ. Те осигуряват близо 30 000 работни места у нас. САЩ са на шесто място сред чуждестранните инвеститори у нас, като регионите с най-значими американски инвестиции са Разград, Севлиево, Ст. Загора, София, Пловдив, Добрич и др.

Румен Радев приобщава ЕК към инициативата "Три морета"

Румен Радев приобщава ЕК към инициативата "Три морета"

Президентът се срещна с Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас

От Администрацията на държавния глава Румен Радев съобщиха, че президентската институция, Министерството на икономиката и Американската търговска камара в България са партньори в организацията на Срещата на върха и бизнес форума в рамките на Инициативата "Три морета", на които София ще бъде домакин на 8 и 9 юли т.г.

Общите проекти в "Три морета" са отворени за бизнеса, независимо в коя държава е регистриран, и за тяхната реализация са необходими идеи и инвестиции, а не манипулативни внушения, се казва в позицията на президентството. От там уверяват, че първото писмо няма нищо общо с Американската търговска камара в България и нейната партньорска мрежа.

С такава позиция излязоха и от Министерството на икономиката.

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

Капиталът на Фонда на инициативата вече надхвърля 1,2 млрд. евро

Припомняме, инициативата "Три морета" е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата "Три морета" не е институционализирана и няма седалище и секретариат.

Инициативата се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Целите на Инициативата са: икономически растеж, получаване на инвестиции, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, дигитална свързаност, борба с климатичните промени.

Целите ще бъдат постигнати чрез насърчаване на сътрудничеството за развитие на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.