"Темата за т. нар. "македонци" в България винаги е присъствала в документи, излизащи от Брюксел и Страсбург, включително и в резолюцията за страната ни. Това е най-обикновен и доста елементарен инструмент за постоянен натиск върху нашата държава". Това заяви пред БНР Войн Божинов, историк от Българската академия на науките (БАН).

"Европейският съюз е лицемерна организация на двойните стандарти, а ние сме втори клас хора и това трябва да ни бъде напомняно" и това била причината за подобна реторика и натиск.

Арсим Зеколи: Омразата в Македония срещу българите е плод на сръбския шовинизъм

Арсим Зеколи: Омразата в Македония срещу българите е плод на сръбския шовинизъм

Масова култура на омраза към съседите...

В Европейския парламент и в европейската политика има едно неолиберално ядро, което не може да схване проблематиката на Балканите или я схваща през своята либерална призма, смята историкът.

Интересен е подходът на ЕС: "вие трябва да решите проблемите и толкова. Никой от тях не влиза задълбочено", каза Божинов.

Той прогрозира, че и занапред ще продължи натискът върху нашата държава да признаем едно малцинство. Европа си мисли, че това е въпрос, който няма отношение към нашата национална идентичност

"В един глобалистки свят националната идентичност много пречи, затова основната атака през последните години е върху националното, върху вярата, особено върху източноправославната вяра. Източното православие е по-консервативно и застъпва общочовешки ценности, доказали се във времето", заяви историкът от БАН.

Според него македонизмът е основан изключително и само на антибългаризма.

"Ако в Скопие тръгнат да се съобразяват с историческите факти, това обезсмисля съществуването на тази държава и т.нар. "македонска нация". Те могат да си позволят лукса да отстъпят от античната история, но не могат да престанат да фалшифицират българската история. Фалшифицирането на българската история стои в основата на "македонската нация" и "македонската държава", категоричен е историкът.

Той не вярва, че България може да блокира членството на Северна Македония в Европейския съюз заради спорни въпроси, "тъй като натискът от Берлин е много сериозен".

"През последните години София няма навика да казва "не" на германската страна. В последния момент ще пуснем междуправителствената конференция, което ще е последният сериозен шанс, който имаме да охладим нечии глави в Скопие. В противен случай ще ни се качат на главата, което вече и правят", допълни Войн Божинов.

Припомняме, в резолюцията на ЕП се подпъхва т.нар. "македонско" малцинство в България, което е исторически недопустимо и комично. Самият премиер Бойко Борисов изрази притеснение от вкарването на подобна терминология в резолюцията, която основно трябваше да разглежда темата за антикорупция в страната. Външният министър Екатерина Захариева призова Македония да признае историческите реалности.

Междувременно премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че позицията на България затруднява преговорите с ЕС, но те работят по въпроса.