Миналото не е бреме, а е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф - вдъхновение. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по повод 139-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Държавният глава напомни, че "да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата". "Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е", посочи Радев в словото си.

Военни ритуали, общоградски тържества и възстановки за Освобождението
Обновена

Военни ритуали, общоградски тържества и възстановки за Освобождението

139-та годишнина се почита в цялата страна

По думите му, на този ден, преди 139 години, възкръсва България. Много събития предхождат възкресението, но едно ги свързва - паметта, изтъкна президентът. Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите сред векове на униние. Паметта за езика и буквите дава на възрожденците силата на словото, продължи Радев. И подчерта, че дори 5 века османско иго не изтриват спомена за това кои сме.

"Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете. Затова е нужно да помним, да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха българския въпрос в дневния ред на Европа", каза Радев. Той призова да помним Батак и да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка.

Хиляди отбелязват Освобождението на България
Обновена

Хиляди отбелязват Освобождението на България

Президентът и вицепрезидентът поднесоха венец, отслужен бе и молебен

"Руският народ не се страхува от жертви в името на вярата и братството, казва генерал Скобелев", каза още президентът.

"Поклон пред загиналите за свободата на родината. Да живее България!", заключи в края на словото си Румен Радев.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Всички висши държавници се събраха на пл. "Народно събрание" за тържествената заря-проверка, която е кулминацията на честванията на националния ни празник.

Да имаме памет за историята, призова Герджиков на Шипка
Обновена

Да имаме памет за историята, призова Герджиков на Шипка

Хиляди изкачиха върха, скандирайки „България на три морета”

Присъстват служебните министри, начело със служебния премиер Огнян Герджиков. Сред официалните лица са и кметът на София Йорданка Фандъкова, предшественикът на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев, бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева, представители на религиозните общности, както и стотици граждани.