Най-малката парламентарно представена партия "Има такъв народ" би дала подкрепа за кабинет с първия мандат на ГЕРБ, ако се постигне яснота по приоритетите и политиките за постигането им. Това бе есенцията от изказването на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на срещата между кандидат-премиера на Борисов Мария Габриел и депутати от ГЕРБ с ИТН.

В откритата за медиите част в началото на срещата Габриел не каза нищо ново - преповтори вече многократно изказаните 9 основни нейни приоритета и планът ААА (амбиция, авторитет, ангажимент). Посочи и също така, че въпросните приоритети са само основа, като в процеса на диалог с евентуалните бъдещи партньори те могат да бъдат подобрявани и допълвани.

"В известна степен не одобряваме начина, по който се опитвате да провеждате тези срещи, защото реалността е такава, че няма политическа партия, която да може да управлява сама, независимо колко й се иска. Надявам се, че наистина осъзнавате това, което казахте - че трябва да има диалог", започна встъплението си Тошко Йорданов.

ИТН оставя вратата за преговори отворена

ИТН оставя вратата за преговори отворена

ИТН не биха застанали зад проектоправителството, предложено от ПП-ДБ

По думите на втория човек в партията на Трифонов най-важното са детайлите, които да бъдат уточнени в последствие на ниво експерти. И даде пример - ИТН не подкрепят предлаганата в настоящия си вид реформа в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), защото имало опасност комисията да се превърне в "бухалка" на управляващите, които и да са те.

"Предполагам, че това е началото на разговорите, след това, знаете, е много важно какви хора ще изпълняват приоритетите. Можем да стигнем, евентуално, до съгласие само при ясно очертани приоритети и конкретни мерки, включително и със срокове за изпълнение на конкретните неща."

Йорданов похвали ГЕРБ и за това, че две години и половина след протестите от лятото на 2020 година, чието основно искане бе оставката на Борисов и Гешев, са стигнали до извода, че главният прокурор трябва да бъде отстранен. "Но замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, има нужда от промяна в Конституцията, което, според мен, ще стане много трудно", изтъкна той.

ИТН не затварят вратата пред ГЕРБ, но тя все още не е отворена

ИТН не затварят вратата пред ГЕРБ, но тя все още не е отворена

Балабанов: Мария Габриел е с добра визитка в Европа, но това нищо не означава

анкета

Нужни ли са нови избори?

Виж резултати

Не, трябва партиите да съставят правителство 38.4%

Не, да остане служебното правителство 11.9%

Да, този парламент не може да излъчи кабинет 26.4%

Да изчакат до местните избори 7.0%

Избори до дупка 16.2%