25 октомври е най-вероятната дата за провеждане на предстоящите местни избори. Това обяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава обаче уточни, че преговорите с всички парламентарно представени партии все още продължават. Работна група от президентството всеки ден е в Народното събрание и до няколко часа държавният глава и политиците ще се договорят кога точно българите ще отидем до изборните урни.

Президентът Плевнелиев е убеден в това, че по отношение на датата на изборите може да бъде постигнат дори пълен консенсус между партиите. "Аз имам конституционното право и мога да посоча дата, но искам да го направя заедно с парламентарно представените сили и това да е дата, която е удобна за всички", обясни държавният глава. Той подчерта, че е системен играч.

Президентът Росен Плевнелиев увери още, че работи изключително интензивно с парламента и по отношение на избори и референдум 2 в 1 на предстоящия местен вот.

"Виждам широко политическо съгласие за провеждането на национално допитване", посочи Плевнелиев и призна, че това го въодушевява и радва. Той е оптимист и за това, че макар образувалите се тематични коалиции в Народното събрание, по отношение на референдума ще бъде намерена правилната формула за това, че този референдум заедно с местния вот ще бъде успешен.
"Директната демокрация ще получи своята подкрепа, а суверенът ще види, че най-после политиците са готови да го питат, да го чуят, а след това и да действат", вярва държавният глава.

По всяка вероятност искането, което президентът Плевнелиев ще внесе в деловодството на Народното събрание за инициирането на референдум, ще бъде с 3 въпроса - дали да има задължително гласуване, мажоритарен елемент в изборните листи и електронно упражняване на вот.
"Това, което подготвям, е изключително близко до това, което подготвихме преди година и половина, защото въпросите и днес са актуални", загатна президентът Росен Плевнелиев.

Самият той няма притеснения за това дали Централната избирателна комисия (ЦИК) ще може да се справи с организирането и на избори, и на референдум. "Убеден съм, че ще се справят, имат време да се подготвят", отсече Плевнелиев.

Говорейки за време, той потвърди, че буквално в следващите часове днес ще приключат преговорите с политическите сили за провеждане на избори и референдум 2 в 1, както и за точната дата кога да стане това.
"В рамките на дни ще направя обръщение към народа, в което да се обърна към суверена с дата за изборите и с ясни въпроси за референдума", обеща държавният глава.